Вартість квартир може зрости до 25%: причини

0
1
Вартість квартир може зрости до 25%: причини
За підсумками 2021 року, ціна квартир на первинному ринку житла в Україні може зрости до 25%, а на вторинному ринку – до 12%.

Причиною стали розвиток іпотечних програм і лояльніші програми забудовників.

Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Юрій Піта, пише «Інтерфакс».

У чому причина

За його словами, за перше півріччя 2021 року житло на первинному і вторинному ринках в залежності від регіону зросло в ціні відповідно на 15-18% і 7-10%, а до кінця 2021 року вартість квартир може збільшитися ще на 5-7% і на 3-5% на “первинці” і “вторинці”.

«Протягом липня – середини серпня цінова динаміка буде відносно стабільною. Але вже з другої половини серпня і до середини грудня варто очікувати істотних цінових змін», – зазначає Піта.

Також він зазначив, що попит зріс більш ніж на 20% за останні пів року, тому є всі передумови для подальшого зростання.

«Ринок житла фактично не має альтернатив як інвестиційний інструмент. Саме тому протягом шести місяців, попри два локдауни, попит на житло зростає на 3-5% щомісяця», – заявив Піта.

Серед причин зростання цін на житло він називає розвиток іпотеки та більш лояльні програми забудовників.

«З одного боку, у громадян з’явилося більше можливостей стати власниками житла навіть за відсутності повної вартості квартири. А з іншого – досі ринок нерухомості є безальтернативним для збереження і примноження коштів», – пояснив експерт.

Він також зазначив, що однією з важливих причин, яка провокує зростання цін, є економічна непередбачуваність в Україні.

«З початку року купівельна спроможність гривні зменшилася офіційно на 9%, а фактично, на думку економістів, на всі 15-20%. В умовах зростання цін на всі групи товарів і послуг цілком очікувано, що це позначилося на вартості житла», – підкреслив він.

На думку експерта, ціноутворення на ринку житла в подальшому багато в чому залежатиме від епідемічної ситуації, стану економіки, курсу гривні до долара.

Важливим також стануть питання оподаткування первинної нерухомості, розвитку іпотеки під покупку первинних квартир, а також ухвалення законодавчих актів, спрямованих на захист покупців-інвесторів та вирішення питань довгобудів.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні