«Риби наркомани»: залежність від наркотиків, які потрапляють у воду

0
3
«Риби наркомани»: залежність від наркотиків, які потрапляють у воду
Вчені з Чеського університету біологічних наук заявили про те, що риби стали залежними від наркотиків, які потрапляють у водойми разом зі стічними водами. Через це вони не можуть нормально харчуватися і розмножуватися.

Про це повідомляє ZN.UA.

Очисні споруди не призначені для того, щоб видаляти метамфетамін з стічних вод. Через це наркотичні речовини і медикаменти потрапляють у водойми. Зі слів дослідників, там, де є люди, які вживають метамфетамін, є і забруднення цією речовиною.

Тепер же вчені провели експеримент, який допоміг виявити наслідки такого забруднення для риб. Для цього вони взяли 120 Кумжа і помістили їх в два 350-літрових резервуара. Вода в одній з цистерн містила метамфетамін в тих же концентраціях, що і в природних умовах. У другій - була чистою.

Через вісім тижнів учені очистили воду від метамфетаміну та в наступні 10 днів аналізували стан риб.

Виявилося, що риби, які розвивалися в чистому резервуарі, не реагували на воду з метамфетаміном. Але ті, які вже пережили вплив наркотичних речовин, хотіли повернутися у забруднену воду.

Більш того, у риб, які зазнали впливу наркотиків, був підвищений рівень метамфетаміну у тканинах мозку. До того ж вони були менш активні, ніж зазвичай. На думку вчених, це може знизити шанси на розмноження і виживання.

«Щоб знову отримати наркотик, риби можуть перестати звертати увагу на природні нагороди, такі як їжа або партнер для розмноження. Тобто забруднення метамфетаміном може сильно поміняти цілі екосистеми », - заявив один з дослідників Павло Хорки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні