Учені назвали найнебезпечнішу для людини температуру повітря

0
-9
Учені назвали найнебезпечнішу для людини температуру повітря
Людина досить важко переносить і занадто низькі температури повітря і занадто високі. Взимку ми шукаємо способи зігрітися, а влітку – прохолоду. Вчені провели дослідження і з'ясували, яка температура для живих істот на планеті є оптимальною, а яка – найнебезпечнішою.

Про це пише РБК-Україна.

Найкомфортніша температура

Сильна спека збільшує фізіологічний стрес у людей, тварин і навіть рослин. Вчені, проаналізувавши середні температурні показники, прийшли до висновку, що найоптимальніша для всіх живих істот температура – це від +17 до +24 градусів.

Яка температура найнебезпечніша

Як стверджує професор Сенхольд Ассенг, комфортні та небезпечні температурні показники для людей, великої рогатої худоби, свиней, птахів і рослин приблизно однакові. При високій вологості помірне теплове навантаження для людини починається після +23 градусів, при низькій вологості – при +27 градусах. "Якщо людину піддають впливу температури вище 32 градусів при надзвичайно високій вологості або вище 45 градусів при вкрай низькій вологості протягом довгого часу, то результат може бути фатальним", - зазначає професор Ассенг.

Він додав, що при температурі вище 40 градусів, людям життєво необхідно перебувати в приміщеннях з кондиціонуванням повітря.

А що буде з тваринами?

Теплове навантаження для тварин починається від +24 градусів при високій вологості та +29 градусах при низькій вологості. Корови та свині починають при підвищенні температур страждати, гірше розвиватися і рости, і надій молока, наприклад, падає на 10-20%.

Птахам комфортно при температурі від +15 до +20 градусів, а ось курчата будуть бігати спокійно майже до +30 градусів. При 37 градусах у них вже буде сильний тепловий стрес.

Що нас чекає в майбутньому

За словами вчених, до кінця століття від 45 до 70% суші у світі зміняться через кліматичні умови й люди на них просто не зможуть вижити без технічної підтримки у вигляді кондиціонера. Люди будуть відчувати хронічний стрес від спеки. Тварини та птахи також можуть постраждати.

"Генетична адаптація до змін клімату вимагає зміни кількох поколінь. Для багатьох форм життя доступного часу залишилося занадто мало. Якщо кліматичні тенденції збережуться, то багато живих істот можуть серйозно постраждати та навіть повністю зникнути через зміну температур", - резюмував професор Ассенг.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні