--> Який клімат чекає на Україну через 30 років: кліматологи шокують | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Який клімат чекає на Україну через 30 років: кліматологи шокують

0
-4
Який клімат чекає на Україну через 30 років: кліматологи шокують
В Україні стрімко змінюється клімат, зокрема, стає теплішим. Прогнозують, що снігові покриви до 2050 року можуть взагалі зникнути, а літо триватиме ледь не пів року.

Про це повідомляє "Українська правда".

Через 20 – 30 років українські зими будуть дуже теплі. Про це розповіла кліматолог Світлана Краковська.

Чи буде сніг

Дійсно, слід очікувати м'яких зим. Істотні опади можуть бути тільки в кінці січня та у лютому. Хоча це не означає, що снігу не буде взагалі, просто він не лежатиме довго. Тож на лижах покататись вже не вийде.

"Попередні оцінки говорять, що темпи потепління в Україні перевищують глобальні. Вони навіть перевищують середні по Європі. Швидше теплішає в північно-східних регіонах, де у нас холодніше. За умови середнього рівня викидів сніговий покрив зникне до середини століття", – наголосила Краковська.

Літо триватиме 5 місяців

За словами кліматолога, літо стане довшим. Воно триватиме до 5 місяців. У трьох з них температура повітря буде високою – із тропічними ночами. Краковська додала, що наразі класичне літо настає, коли середньодобова температура повітря перевищує 15 градусів. Через 30 років такий період триватиме більше, ніж 3 місяці.

Тропічні ночі – це явище, при якому температура повітря не опускається нижче +20 градусів. Краківська зазначила, що цьогоріч такі ночі були в південних регіонах України, на узбережжі морів.

Тропічних ночей вже побільшало

Краківська додала, що раніше в Україні могло бути кілька таких ночей за рік. При цьому, тільки на Півдні. Натомість тепер вони бувають навіть у Києві та Чернігові.

"Кілька тижнів таких ночей на рік ми маємо абсолютно точно в останні роки", – сказала кліматолог.

Вона прогнозує, що до середини століття такі ночі можуть стати нормою, а спека взагалі триматиметься все календарне літо.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні