--> Чому користуватись «Укрзалізницею‎» так небезпечно і що з цим робити | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому користуватись «Укрзалізницею‎» так небезпечно і що з цим робити

0
-6
Чому користуватись «Укрзалізницею‎» так небезпечно і що з цим робити
Українсьькі поїзди стають все більш небезпечними. Ще рік тому неадекват напав на журналістку одного з телеканалів і жорстоко її побив. Як можна зрозуміти, з цього часу в "Укрзалізниці" нічого не змінилося.

На цей раз НП сталась у поїзді "Львів – Маріуполь". Чоловік під впливом алкоглю кидався до двох пасажирок у купе, але ні провідники, ні поліція їм нічим не допомогли. І подібних випадків по країні дуже багато.

"Дівчата, а ви голенькі спите чи переодягаєтеся?"

Про ситуацію з нею в поїзді "Львів – Маріуполь", Катерина Стельмащук розповіла у себе в Фейсбуці. Тому, о 01:12 ночі на станції Львів вона сіла в купе поїзда, її сусідкою виявилася дівчина на ім'я Юлія. А ось третім попутником був чоловік, який був не зовсім у адекваті – спочатку він приставав із розпитуваннями, як звуть Катю і куди вона їде. Йому не сподобалося, що дівчина не хоче з ним розмовляти.

"Потім звучить фраза: "Дівчата, а ви голенькі спите чи переодягаєтеся?" "Що?" – питаю з виразом обличчя, повним здивування, огиди і щирої жалості до цього персонажа. "Ну, я так просто запитав, що тут такого?" – описує події Катя.

Незабаром до чоловіка приєднався його друг з іншого вагона і вони почали вголос обговорювати дівчат: яка красивіша, яка більш поступлива, яка просто прикидається втомленою. Катя зробила зауваження і попросила розмовляти тихіше – все-таки ніч і люди хочуть відпочивати.

Однак зауваження подіяло тільки на дві хвилини, потім чоловіки ще й увімкнули голосно музику. Прохання дівчини вимкнути її або взяти навушники тільки роздратувало чоловіків.

"Так ідіть у люкс і там спіть, чого це я під вашу дудку танцювати буду? Хочете окремий номер, викликайте таксі". Я збираю свої речі й під акомпанемент, яка я "нервова", йду до провідниці з вимогою виселити цих двох або переселити нас. "Ну, а що я можу зробити, піду їх заспокою", – каже провідниця", – розповіла Катя.

Дівчині довелося підняти з місця і начальника поїзда для вирішення ситуації. У підсумку в свій вагон пішов тільки один, а ось сусід вперто не бажав переселятися в інше купе.

Дівчатам уже страшно було залишатися ночувати в купе з таким пасажиром, але провідниця заявила, що їй нікуди його переселити. А йти той не хоче, адже має на це право, оскільки в нього куплений квиток. На аргументи, що пасажир порушує правила поведінки, провідниця не реагувала і відправила дівчат спати.

"Ну що, принцесо, задоволена? Що, не спиш? Чим раніше заснеш, тим швидше виспишся. Що, нерви розгулялися? Так ти заспокійливе пий. Хочеш, дам тобі таблетку", – єхидствував сусід. Поки Катя знову йшла по провідницю, він дістав пляшку пива і вийшов із вагона.

Але провідниця переселяти сусіда не збиралася, мовляв, немає в неї таких повноважень. Аргументи, що пасажир вживає спиртні напої, хоча в поїзді це заборонено, не діяли.

Поки сусіда не було, Катя задрімала, але її знову розбудили. Тепер підпилий сусід схопив її за руку зі словами: "Ну що, принцесо, спиш чи не спиш?"

Після цього сусідка Юлія, якій також було страшно залишатися в купе з чоловіком напідпитку, попросила свого знайомого по телефону викликати поліцію на станції Тернопіль. До приходу правоохоронців дівчата стояли в коридорі вагона і вислуховували від провідниці, що нічого ці поліцейські не зроблять. Мовляв, подібний випадок був кілька днів тому, прийшли поліцейські, постояли, поговорили і все. Також провідниця говорила, що в одному купе двоє в Тернополі виходять, а ми повинні бути мудрішими і перейти туди.

За словами Каті, коли у вагон зайшли поліцейські, то вони навіть не поговорили з дівчатами. Запитали в сусіда, що відбувається, а той кричав, називав дівчину "психичкою", ображав і запевняв, що і пальцем її не торкнувся.

Катя наполягала, щоб чоловіка зняли з поїзда, оскільки той розпиває спиртні напої, лається, чіпляється до неї і вчиняє психологічне насильство: "Чому ви цього не робите? Чому ви не фіксуєте звернення? Ви бачите, в якому він стані, у вас є всі підстави зняти його з поїзда".

Однак поліцейські вирішили, що підстав немає. "А приниження честі та гідності? Що такого має відбутися, щоб ви "мали право" вивести цю людину з вагона? Мені потрібно було мовчати, поки він не почне мене ґвалтувати?" – обурилася дівчина.

У результаті пасажирок перевели в інше купе, а винуватець усієї цієї ситуації спокійно залишився спати у вільному купе.



Начальник поїзда повинен був відреагувати на звернення дівчини
В "Укрзалізниці" після того, як Катя описала все в Фейсбуці, відреагували на ситуацію. "Приблизно через 3-4 години після публікації зі мною особисто поспілкувався Олександр Шевченко (PR-директор відомства). Сказав, що вони мають подати запит до Національної поліції для з'ясування, чому співробітники поліції не вжили заходів. Що стосується провідника і начальника поїзда, то вони повинні написати пояснювальні", – сказала Катерина Стельмащук.

"Є сотні схожих історій. Проблема в тому, що така поведінка допускається. У людей абсолютне небажання розуміти, що таке особисті кордони. Також мені сказали, що у співробітників "Укрзалізниці" є відпрацьований алгоритм дій у таких випадках", – додала вона.

Сам Шевченко запевнив, що кожен подібний випадок вони розбирають. За його словами, пасажир у разі небезпеки може розраховувати на швидку реакцію бригади, оскільки всі співробітники знають алгоритм дій. Це:

- зауваження пасажиру;

- пересадка потерпілої сторони в безпечне місце;

- ізоляція потенційного порушника;

- виклик поліції;

- зняття порушника з поїзда.

У цьому випадку Шевченко вважає, що начальник поїзда порушив алгоритм і не розселив відразу сторони, що конфліктували, по різних купе.

У поліції Тернопільської області також відреагували на повідомлення пасажирки в соціальних мережах. "Повідомлення внесли до Єдиного журналу обліку заяв та повідомлень громадян. Зараз проводиться внутрішня перевірка. Встановлено поліцейських, які виїжджали на виклик, вони працюють у відділі на залізничному вокзалі в Тернополі. З ними зараз працюють інспектори з особового складу. Також встановлено особу учасника конфлікту. Коли будуть зроблені висновки, ми повідомимо", – сказав спікер обласної поліції Сергій Крета.

Українці часто скаржаться на НП в поїздах

Українці повідомлять про десятки випадків, коли вони ставали жертвами неадекватних, п'яних пасажирів. Водночас в окремих випадках провідники вживають заходів, щоб убезпечити людей. Зазвичай залізничники не викликають поліцію і не використовують ніякі "алгоритми", про які розповідають піарники відомства.

Марія Войнова пише, що 25 липня цим самим рейсом їхала з чоловіком і маленькою дитиною. В купе увійшли двоє п'яних дебоширів. Начальник поїзда і провідник були перелякані. На станції Підволочиськ увійшли поліцейські, але знімати хуліганів із поїзда не захотіли. Начальник складу просто перевів їх в інший вагон.

"Сама багато подорожую і часто натрапляю на таких клієнтів. Були такі випадки, коли доводилося ночувати в проході вагона на кріслі. Повна бездіяльність з боку провідників і начальника поїзда. Потім виходжу, руки трясуться, голова гуде і немов тебе г ... облили", – пише Юлія Василишин.

Ілля Ліхотоп згадує, що був випадок, коли п'яний пасажир почав навіть бити провідниць: "Підходжу до них і кажу, щоб навели порядок. У відповідь вони: "А що ми можемо зробити?" Сказали, що поліція не хоче їхати. Я набрав, і чомусь вони відразу на наступній станції приїхали. Його зняли. Але факт, що вони нічого не хочуть робити, тому що потім буде багато запитань у депо".

Як вирішити проблему?

Самі провідники кажуть, що останнім часом дійсно подібних випадків із п'яними пасажирами стає дедалі більше. Однак вважають, що провідникам і начальникам поїздів у боротьбі з хуліганами руки зв'язує сама "Укрзалізниця".

"У мене в поїзді "Ужгород – Харків" подібні ситуації трапляються кожного рейсу або через рейс. Починається з посадки. Провідник повинен перевірити не тільки квиток, але й документ, особливо якщо це пільговик. Пасажир починає обурюватися, доходить до матів і образ. Викликаємо поліцію. Або у вагоні люди хочуть відпочивати, а інші випили, починаються пісні, танці. Або людина купила за 2500 грн місце в СВ. Хоче їхати в комфорті, а до неї підсаджується сусід із перегаром, знімає шкарпетки, і в купе задихнутися можна. Пасажир скаржиться, пересадіть. А куди пересадити, якщо вільних місць немає? Починається конфлікт.

У мене був випадок, їхали від Києва до Львова без зупинки 6 годин, протягом усього часу компанія пила, я їм робив зауваження, але марно. Весь цей час доводилося терпіти це пияцтво. Раніше в поїздах їздила поліція, зараз УЗ з метою економії це не оплачує. Тому доводиться викликати наряд. Але нова поліція сюсюкається з порушниками, умовляє вийти з поїзда, але в кращому випадку виведе з поїзда і залишить на платформі. Водночас я затримую поїзд, через це порушується графік, пасажири спізнюються", – розповідає начальник поїзда, голова Вільної профспілки Південної залізниці Олександр Абросімов.

Він вважає, що необхідно повертати правило, коли в рейс відправляють наряд поліції і виділяють їм ціле купе, де вони в разі потреби можуть ізолювати буйного порушника.

А також необхідно розв'язувати руки начальникам поїздів. "Щоб покарати або оштрафувати людину, яка курить у вагоні, п'є, я повинен скласти акт, його повинні підписати два свідки. Але люди в половині випадків зачиняються в своїх купе і не хочуть підписувати. А потім дзвонять на гарячу лінію і скаржаться", – каже Абросімов.

Крім цього, порушники встигають заховати сліди "злочину" до того, як у вагон прийде поліція – викинути недопалки, винести пляшки і сміття та прикинутися сплячими. Правоохоронці подивляться і просто підуть.

Також залізничник пропонує вводити "чорний список" таких пасажирів, як це роблять в авіакомпаніях. І позбавляти їх права подорожей на поїздах хоча б протягом трьох місяців. Усе це профспілка вже пропонувала керівництву УЗ, але їх ігнорують.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні