--> Вчені попереджають про глобальний збій інтернету через потужну сонячну аномалію | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Вчені попереджають про глобальний збій інтернету через потужну сонячну аномалію

1
1
Вчені попереджають про глобальний збій інтернету через потужну сонячну аномалію
Через чергову сонячну бурю може статися масштабний інтернет-апокаліпсис, що триватиме місяці. Про це пише Sciencealert.

Від Сонця завжди на Землю потрапляють намагнічені частинки, відомі як сонячний вітер.

Здебільшого магнітний щит нашої планети перешкоджає цьому електричному вітру, який може завдати реальну шкоду Землі або її мешканцям. Він направляє ці частинки до полюсів, що призводить до виникнення сяйва.

Проте деколи цей вітер переростає у повномасштабну сонячну бурю, наслідки якої можуть стати катастрофічними для нашого сучасного способу життя.

Простіше кажучи, потужна сонячна буря може занурити світ у "Інтернет-апокаліпсис", який триватиме від декількох тижнів до декількох місяців. Про це пише доцент Каліфорнійського університету в Ірвіні Сангіті Абду Джіоті.

За словами вченого, наша інфраструктура не підготовлена ​​до масштабної сонячної події.

"З пандемією ми побачили, наскільки світ не підготовлений до режиму офлайн, а саме життя без інтернету", - зазначає вчений.

Частково проблема полягає у тому, що потужні сонячні бурі виникають відносно рідко. За словами вчених, ймовірність їх виникнення становить від 1,6 до 12 відсотків на десятиліття.

Наразі було зареєстровано лише дві такі бурі - одна у 1859 році, інша у 1921 році. Одна з них створила на Землі серйозне геомагнітне збурення, що телеграфні дроти спалахнули, а полярні сяйва, які зазвичай видимі лише біля полюсів планети, були помічені поблизу екваторіальної Колумбії.

Менші бурі також можуть завдавати удару: один такий випадок був зафіксований у березні 1989 року. Він знеструмив одну з провінцій Канади на дев’ять годин.

З того часу людство стало залежнішим від інтернету, і потенційний вплив великої геомагнітної бурі на цю інфраструктуру залишається в основному невивченим.

Проте, є й хороші новини: місцеві та регіональні інтернет-з'єднання, ймовірно, мають низький ризик пошкодження, оскільки волоконно-оптичні кабелі не зазнають впливу геомагнітно-індукованих струмів.

Однак довгі підводні інтернет-кабелі, що з'єднують континенти, - це інша історія. Вони обладнані повторювачами для посилення оптичного сигналу, розташованими з інтервалом приблизно від 50 до 150 кілометрів).

За словами вченого, якщо ці кабелі вийдуть з ладу у певному регіоні, то цілі континенти можуть бути відрізані один від одного. Більш того, країни з високими широтами, такі як США та Великобританія, набагато сприйнятливіші до сонячної погоди, ніж країни з нижчими широтами. У разі катастрофічної геомагнітної бурі першими будуть відключені від мережі США та Великобританія.

Важко передбачити, скільки часу знадобиться на ремонт підводної інфраструктури, але Абду Джіоті припускає, що можливі масштабні відключення інтернету триватимуть тижні чи навіть місяці.

Операторам мережі необхідно почати серйозно ставитися до загрози екстремальної сонячної погоди, оскільки глобальна інтернет-інфраструктура неминуче розширюється. Прокладання більшої кількості кабелів на нижніх широтах та розробка тестів, які визначатимуть наслідки масштабних збоїв в інтернеті - це хороший початок.

На підготовку до наступної сонячної бурі люди на Землі матимуть близько 13 годин.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Розумний! - Аж страшно! (С)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні