Обережно, шершні: що робити при укусах небезпечних комах

0
-3
Обережно, шершні: що робити при укусах небезпечних комах
Рід шершнів нараховує 23 види, та найбільш відомий - звичайний, який має довжину 20-30 мм. Шершні, як і бджоли та оси, найбільше полюбляють солодке. Укус шершня дуже хворобливий, з виділенням паралітичної отрути сильної концентрації. Про це пише КНП "Камінь-Каширський центр первинної медико-санітарної допомоги".

У декого укус цієї комахи може викликати сильну алергію, навіть анафілактичний шок. Ще однією небезпечною особливість шершня є те, що він може вжалити декілька разів поспіль, а велика кількість отрути викликає досить серйозні наслідки.

Отже, зо ж робити, коли вас вкусив шершень.

1. Позбавтеся від жала, отруту видавлювати не потрібно, аби не занести інфекцію.

2. Варто зупинити поширення отрути в організмі, а також уникнути алергії. Для цього потрібно пити багато рідини. А на місце набряку покласти грілку з холодною водою або мокрий рушник, що сповільнить всмоктування отрути; намочіть тканину розчином харчової соди (1 ч. л. на 1 склянку води) та залиште на хворому місці на 15-20 хвилин.

3. Для зняття болю й набряку варто до укусу прикласти холодний компрес або замотаний у тканину лід, мінімум на 30 хв. Помазати рану псило-бальзамом або гелем "Феністил"; прикласти до місця укусу змочену водою таблетку "Валідолу".

Важливо пам'ятати, що алкоголь категорично протипоказаний, адже він призводить до посилення набряків.

У разі настання анафілактичного шоку потрібно негайно викликати швидку або доставити потерпілого до медичного закладу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні