Яке церковне свято відзначають 19 вересня, народні прикмети та заборони

0
-17
Яке церковне свято відзначають 19 вересня, народні прикмети та заборони
19 вересня віряни вшановують пам'ять диво Архістратига Михаїла в Хонах, мучеників Євдоксiя, Зинона i Макарiя, преподобного Архипа, мучеників Киріака, Фавста, пресвiтера, Авива, диякона, i з ними 11-х мученикiв, преподобного Давида, священномученика Кирила, єпископа Гортинського, мучеників Ромила і з ним багатьох інши, Києво-Братської й Арапетської iкон Божої Матерi.

Під античним містом Ієраполь било джерело з цілющою водою. Неподалік вірянин Архип звів там храм на честь архангела Михайла, як знак подяки за зцілення водою від сліпоти його доньки. Місцеві язичники не вподобали ідею цього храму і намагалися знищити його. Для цього вони об’єднали дві гірські річки, які затопили цю місцевість. Архип молився Михайлу, який з’явився на землю, ударив мечем по горі, утворивши в ній ущелини, та відвів воду від храму. Місто, де сталося це диво, став називатися Хони.

Народні традиції

19 вересня віряни намагалися не працювати, бо хто порушить закон, того неодмінно настигне лихо. Про це існує безліч переказів. У зв'язку з цим від Михайла починали справляти храмові свята, а отже, й варити питний мед і влаштовувати "кануни", тобто громадське розпродування медівки. Тому й казали: "До Михайла й толока файна". Вважалося, що цей день є кордоном перших ранкових заморозків.

Заборони

Саме з 19 вересня пастухи перестають виганяти на пашу корів. Вони або ж самі пасуть її, або прив'язують до вбитого колу біля будинку.

Також заборонено мити голову та сваритися.

Що варто зробити

За народними традиціями цього дня збиралися за спільним столом і готували ситні трапези. Також було заведено пригощати малозабезпечених, давати милостиню.

Народні прикмети

Бабине літо непогідне — осінь суха.

Калина рано зачервоніла — на ранню й люту зиму.

Якщо під час вечірнього доїння вим'я в корови стало твердим - наступного дня буде похолодання.

У дійниці осідають краплі молока — на швидкий дощ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-17

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні