Що робити, якщо розбився термометр

0
3
Що робити, якщо розбився термометр
Якщо розбився градусник, потрібно діяти швидко, щоб не наражати на небезпеку життя дітей і дорослих. Головне - розібратися, як зібрати ртуть, що б мінімізувати ризики. Її пари дуже небезпечні. Потрібно всіх вивести з приміщення, особливо дітей.

Про це пише GSMinfo.

Відкрити вікно в кімнаті, але, щоб не було протягу, а то отруйні кульки розлетяться по всьому приміщенню, перетворяться в дрібний ртутний пил, що осяде на стінових покриттях, меблів.

Надіти рукавички з гуми

Підсвітити ртутні кульки ліхтариком або настільною лампою так, щоб світло падало на них збоку. Металеві кульки збирають м'якушем хліба, скотчем, лейкопластиром, совком з м'якою щіткою, помсти потрібно від себе. Зібрані ртутні кульки і осколки градусника потрібно покласти в ємність з холодною водою, закрити щільною кришкою і поставити в прохолодне місце. При низькій температурі виділення ртутної пари різко знижується. Ємність потрібно передати фахівцям служби МНС, після чого можна переходити до збирання в приміщенні.

Прибирання в кімнаті

Якщо сталася така ситуація, коли розбився градусник, діяти потрібно швидко. Дуже важливо, щоб в кімнаті в цей час не було дітей. Домашніх тварин потрібно теж вивести. Алгоритм прибирання в цілому нескладний.

Якщо ртутні кульки потрапили на килим, як можна ретельніше зібрати їх з ворсинок. Килим винести на вулицю і добре вибити, потім залишити провітрюватися на 3 дні. Місце розливу ртуті промити розчином хлорки або міцним розчином марганцю.

Якщо підлога дерев'яна, і в підлозі є щілини, то частина ртутних кульок може сховатися в них. Потрібно щілини засипати піском і вимести ртутні кульки разом з піском м'якою щіточкою.

Що не можна робити?

Підмітати розбитий градусник віником з жорсткими лозинами. Не можна викидати розбився градусник у відро для сміття, сміттєпровід.
Збирати ртуть пилососом. Не потрібно прати речі, які стикалися з ртуттю. Їх потрібно викинути. Також не можна опускати ртуть в каналізацію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні