Депресія у підлітків: як її розпізнати

1
0
Депресія у підлітків: як її розпізнати
Як зрозуміти, що у підлітка почалася депресія? Психологи називають 5 тривожних ознак, які вказують на неполадки в дитячій психіці в перехідному віці.

Про це пише Курс України.

Пригнічений стан триває понад два тижні

Поганий настрій властиво кожному з нас, але зазвичай воно проходить за кілька годин або, максимум, за пару діб. Якщо ж у підлітка це триває два тижні та більше, слід звернутися до фахівця.

Пригніченість може відрізнятися від мінорного настрою - в цьому випадку підліток менш енергійний, не знаходить в собі сили робити що-небудь або розважатися. Іноді до пригніченості приєднуються смуток і плаксивість, якась спустошеність. Такий стан ще називають апатією.

Порушення сну

Найчастіше в перехідному віці діти лягають спати дуже пізно. Батьки обурюються, що «збився режим», «знову всю ніч за комп'ютером» і бачать в такій поведінці погані нахили. Однак варто задуматися про причини цього явища. Можливо, підліток проводить час за гаджетом в надії позбутися нав'язливих думок в голові. Також не виключено, що він приховує безсоння, адже в наш час не обов'язково до ранку просиджувати перед монітором, досить лежачи в ліжку користуватися телефоном.

Підліток швидко втомлюється, йому важко зосередитися на навчанні або роботі

Підлітку важко приймати рішення, потрібно більше часу, щоб щось зрозуміти або пригадати. Важко говорити, мова стає переривчастою, з великими паузами. Після навчання і будь-якої роботи він швидко втомлюється і робить великі перерви для відпочинку.

Розлад апетиту

Цей симптом проявляється, як правило, в такий спосіб:

апетит пропадає зовсім - підлітка не змусиш з'їсти навіть шматочок;
підвищений апетит - у дитини раптом почалася така смуга, що він їсть багато і без розбору.

Втрата інтересу до життя

У підлітка зникають друзі, і він не прагне до спілкування, частіше проводить час у своїй кімнаті.

Подібна реакція зустрічається досить часто, але ж потрібно всього лише дбайливо придивитися до свого чада, щоб помітити, що у нього не просто хандра, а з якихось причин почалася справжня депресія.

Не варто відразу застосовувати жорсткі виховні заходи при такій поведінці підлітка, адже це тільки погіршить ситуацію, якщо у нього дійсно почалася депресія.

Потрібно бути гранично обережним, уважно спостерігати за своїм чадом і пам'ятати про те, що в перехідному віці, при наявності депресії, можуть виникнути думки про суїцид. Головне завдання батьків - вчасно помітити недобре і звернутися за допомогою до фахівця.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я теж був підлітком, і незнав що таке "депресія".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні