--> Взимку можуть залишитися без тепла: Волинська облрада підтримала звернення «Батьківщини» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Взимку можуть залишитися без тепла: Волинська облрада підтримала звернення «Батьківщини»

6
-8
Взимку можуть залишитися без тепла: Волинська облрада підтримала звернення «Батьківщини»
Сьогодні, 20 жовтня, Волинська облрада підтримала заяву фракціі «Батьківщина» та проголосувала за звернення по ситуаціі, яка склалася в енергетичній галузі.

Заяву фракціі та звернення оголошував голова фракціі Андрій Козюра.

Депутати головного представницького органу краю, надзвичайно стурбовані ситуацією, що склалася в області на початку опалювального сезону. За інформацією голів територіальних громад, для соціальних закладів постачальники природного газу пропонують його за ціною, що значно вища, ніж зафіксована у Меморандумі, що підписаний між Асоціацією міст України й урядом. У бюджетах громад немає коштів, щоб купувати газ по захмарних цінах, а обсяг фінансового ресурсу в розмірі додаткових 4% ПДФО та субвенції з державного бюджету не покривають повністю різницю в тарифах.

«Окремо, звертаємо увагу, що для забезпечення нормального проходження опалювального сезону з державного бюджету не передбачено субвенцій та жодних фінансових інструментів для закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст областей (обласних комунальних закладів). А це означає, що школи, лікарні, дитячі садочки та інші соціальні заклади можуть залишитися взимку без тепла або призвести до суттєвого дефіциту місцевих бюджетів», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що якщо собівартість українського газу становить 1 гривню, побутовим споживачам його продають у десять разів дорожче по 9,47 грн за м.куб., то для промисловості його ціна доходить до 50 гривень. Це означає, що енергетична криза вдарить по багатьох галузях економіки, зокрема хімічній, переробній, харчовій, спровокує різке зростання цін на продукти харчування та предмети першої необхідності, які стануть недоступними для людей. Через високу ціну на природний газ багато промислових підприємств можуть призупинити роботу, а це означає зростання безробіття і подальше зубожіння громадян.

Депутати стурбовані інформацією про те, що у сховищах не закачано достатньо природного газу для опалювального сезону, а запаси вугілля для ТЕС і ТЕЦ втричі менші, ніж потрібно. Тобто вже на старті опалювального сезону склалася критична ситуація в енергетичній галузі, на яку слід негайно відреагувати.

«Ми, депутати Волинської обласної ради, вважаємо за необхідне вжити термінових заходів для виходу з енергетичної кризи», - йдеться у зверненні.

Для цього депутати вимагають:

1. Припинити постачання природного газу на експорт з України.

2. Усунути посередників на ринку газу між видобуванням й облгазами.

3. Парламенту негайно ухвалити законопроект №4680 про постачання газу вітчизняного видобутку для потреб населення та бюджетних установ.

4. Створити тимчасову слідчу комісію у парламенті з метою проведення аудиту в НАК «Нафтогаз України».

5. Ухвалити національну програму дій, в якій передбачити зміни до держбюджету чи інший алгоритм дій з метою запобігання зростанню цін та інфляції.

6. Передбачити у державному бюджеті на поточний та наступний рік фінансові ресурси для компенсації вартості придбання газу за завищеною ціною для обласних комунальних закладів.

У проєкті рішення йдеться про те, що до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України буде направлене зверненням про ситуацію, що склалася в енергетичній галузі на початку опалювального сезону 2021-2022 років.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оті "газові прокладки" давно пора "викурити" з системи , бо присмокталися ,тягнуть гроші а користі від них "О".
Відповісти
Нічого , будемо "сватів", 95квартал дивитися і тішитися що в нас президент " абинепорошенко" і так грітимемся.
Відповісти
Нічого страшного... Краще будуть працювати мізки при голосуванні на виборах...
Відповісти
Нічого страшного. Зате краще працюватимуть мізки при голосуванні на виборах...
Відповісти
як ви усі замахали своїм коритом газовим і особливо срана батьківщина
Відповісти
Напевне "бабця" має прокуроську пенцію.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні