В Україні закінчуються цвинтарі?

0
14
В Україні закінчуються цвинтарі?
В Україні давно назріла криза з місцями для поховань. Альтернативні види поховання не розвиваються

Інформує Український голос.

Цього року в Україні померло на 61 тисячу людей більше, ніж за минулий аналогічний період. Цвинтарі в країні переповнені, ресурс закінчується, а нові не будуються.

За даними Держкомстату, 2020-го показник смертності в Україні став найвищим за річний показник останніх п’яти років. Минулого року померло на 35 тисяч осіб більше, ніж 2019-го. При цьому офіційно від коронавірусу – 18 тисяч. У 2021 році з січня по серпень вже померло 439 430 осіб. І це вже більше на 61 115 померлих, порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

У нашій країні існує три крематорії – у Києві, Харкові та Одесі. Вісім відсотків людей поховано шляхом кремації від загальної кількості померлих. Наприклад, у Польщі функціонує 52 крематорії, в Ірландії – 4, а в Сполученому Королівстві – 307.

В Україні давно назріла криза з місцями для поховань. Альтернативні види поховання не розвиваються.

За даними Мінрегіону, сьогодні у населених пунктах країни необхідно додатково 507 цвинтарів – і це до тих 33 тисяч, які вже є. При цьому, за розрахунками, місць вистачить лише на десять років.

У Львові залишився тільки один цвинтар, що діє, і місцева влада заявила, що місця на ньому через рік закінчаться.

На території столиці 28 цвинтарів, але лише два з них відкриті. Три закриті повністю, на інших дозволено лише підпоховання.

Питання розширення цвинтарів пов’язані з іншою проблемою – раціональним використанням землі загалом.

За даними Мінрегіону, наразі потрібно побудувати понад 500 нових цвинтарів. І їхніх ресурсів вистачить лише на 10 найближчих років.

Вирішити проблему з місцями для поховань могло б будівництво нових крематоріїв. Про це зараз задумалися у Львові, там планують побудувати крематорій до кінця 2022 року. Власним крематорієм хоче придбати Маріуполь. Навесні 2022 року планують розпочати будівництво крематорію в Дніпрі та завершити через два роки. У Запоріжжі також оголосили тендер на розробку проекту будівництва крематорію. Передбачається, що крематорій розташовуватиметься на території, що відноситься до Кушугумського цвинтаря.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні