Державно-приватний бізнес: як волинський лісгосп злив мільйони гривень фірмі свого пасічника. ФОТО

0
1
Державно-приватний бізнес: як волинський лісгосп злив мільйони гривень фірмі свого пасічника. ФОТО
На Волині державне підприємство «Локачіагроліс» впродовж років замовляє послуги у приватної фірми, яка належить пасічнику підприємства і в якій працює дружина директора лісгоспу. Обидва підприємства навіть знаходяться за однією адресою. Таку співпрацю директор називає «державно-приватним партнерством». Таке партнерство приносить приватній фірмі мільйони гривень. Лише за останні чотири роки державний лісгосп уклав контрактів із нею на понад 20 мільйонів гривень.

Про це повідомляє Сила правди.

Державне підприємство «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Локачіагроліс» зареєстроване у 2010 році, його заснувало Міністерство сільського господарства і продовольства. Того ж року на посаду директора призначили Андрія Хамежука.

Підприємство займається лісозаготівлями, лісовідновленням, торгівлею деревиною та іншими роботами цієї сфери. Проте, крім лісу практично нічого і не має.

Впродовж 2016-2021 років воно уклало 353 договори із місцевою приватною компанією ТОВ «Локачинський лісгосп». «Локачіагроліс» та «Локачинський лісгосп» дуже близькі, адже мають один на двох номер телефону, територію і навіть директора.

До призначення на посаду директора на держпідприємстві Андрій Хамежук тривалий час працював у приватному «Локачинському лісгоспі». За даними аналітичної системи YouControl, Андрій Хамежук був його співзасновником та керівником не один рік. Через деякий час після призначення в новостворене «Локачіагроліс» він вийшов із засновників «Локачинського лісгоспу», натомість там з’явилася його дружина Наталія Хамежук. Впродовж 2015-2017 років вона була кінцевою бенефіціарною власницею фірми. Це підтверджують і декларації Андрія Хамежука.

Тим часом ДП «Локачіагроліс» через систему Prozorro стало замовляти у ТОВ «Локачинський лісгосп» різні послуги: від заготівлі лісопродукції до обробітку ґрунту та підвезення лісосировини. Однак, на ці послуги жодного разу не проводили відкритих конкурентних торгів, а просто укладали прямі договори з фірмою. Загалом на понад 20,7 мільйона гривень за 2016-2021 роки.

Практично на будь-які роботи державний лісгосп наймав приватну компанію, пов’язану із сім’єю директора. Левову частину свого доходу – а це від 5 до 10 мільйонів гривень у 2017-2019 роках – «Локачіагроліс» віддавав на підряди «Локачинського лісгоспу»

Та й сам Андрій Хамежук не стояв осторонь від справ приватного лісгоспу. Будучи керівником державного підприємства «Локачіагроліс», він у 2018 році шукав працівників на роботу у приватне ТОВ «Локачинський лісгосп».



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні