Чому не можна чхати з закритим носом та ротом

0
0
Чому не можна чхати з закритим носом та ротом
Правила етикету вимагають, щоб люди при чханні прикривали рота та носа. Якщо під рукою немає носової хустки або серветки, люди часто закривають собі ніс та рот рукою. При цьому багато хто з них навіть не підозрюють, що тим самим наражають своє здоров'я на серйозну небезпеку.

Про це пише Сторінка.

Лікар-отоларинголог Володимир Зайцев розповів, що людина може чхнути рефлекторно, вийшовши із темного приміщення на вулицю, де світить яскраве сонце. В інших випадках чхання - це або прояв застуди, або алергічна реакція. І ці два механізми чхання несуть у собі небезпеку, тому що їх не можна тримати у собі, а обов'язково винести назовні.

Зайцев попередив, що чхання із закритим ротом та носом може призвести до проблем із органами слуху.

«При чханні швидкість потоку повітря може досягати 120 м/с. Якщо закрити рот і ніс, слиз може під тиском потрапити в слухові труби, які з'єднують носоглотку із середнім вухом», - сказав лікар.

Крім того, під тиском мікроби можуть потрапити в приносові пазухи: гайморові, лобові, клітини гратчастого лабіринту. Таким чином, чхання «в себе» може призвести до запалення слизової оболонки однієї або декількох придаткових пазух носа (синусит), запалення гайморової пазухи (гайморит), запалення лобової пазухи (фронтит) або запалення клиноподібної пазухи (сфеноїдит).

Таке чхання може призвести до підвищення внутрішньочерепного тиску. Здорова людина, у якої з тиском все гаразд, наслідків не відчує.

Однак люди похилого віку зі слабкими стінками судин, вегетосудинною дистонією можуть відчути нездужання. А якщо людина має схильність до носових кровотеч, чхання із закритими ротом і носом може довести до чергового такого випадку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні