12 Різдвяних страв: що має бути на столі

0
-3
12 Різдвяних страв: що має бути на столі
В Україні Різдво вважається одним з головних християнських свят. Цього дня за святковим столом збирається вся родина. Традиційно готують 12 страв, які символізують таку кількість апостолів.

Про це пише Інформатор.

Головними стравами є кутя та узвар. На столі обов'язково має стояти свічка, запалювати яку має власник будинку. Вважається, що її вогонь очищає будинок від негативу. Важливою та основною вимогою є те, що страви мають бути пісними. На стіл також заведено подавати хліб.

Кутя

Її готують з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок та меду. Додають узвар, шоколад, курагу, чорнослив, родзинки або халву. Кутя може бути рідкою або густою, іноді її вважають за краще готувати з рису.

Узвар

Його готують з сухофруктів (сушених яблук, груш, чорносливу, додають цукор або мед). За бажанням перед подачею узвар можна прикрасити цедрою лимона чи апельсина.

Борщ

Він має бути пісним, без м'ясного бульйону.
Голубці. Для начинки можна використовувати: гречку, гриби, рис та овочі.

Вінегрет та соління

Це чудове доповнення до будь-якого столу. Вінегрет готують з відварених овочів: картоплі, моркви, буряків, а також цибулі, зелені та солоних огірків. З солінь - квашену капусту, мариновані помідори та огірки, перці або баклажани.

Вареники

Для начинки можна взяти капусту чи картоплю. Їх подають із цибулевою піджаркою.

Риба

Підійде запечений короп, маринована скумбрія або оселедець.
Квасоля чи горох. Готують страву зазвичай у томатній підливі з цибулею та морквою.

Тушкована капуста з грибами

Овочі потрібно протушкувати та прикрасити зеленню.

Грибна юшка з вушками

Вушка - це маленькі пельмені з начинкою з грибів або капусти. Подавати страву потрібно у глибокій тарілці.

Гарнір (картопля чи рагу із овочів)

Тушкована картопля з цибулею та морквою, можна також приготувати рагу з овочів (кабачки, цибуля, помідори, морква, картопля).

Десерт

Традиційно запікають у духовці яблука. Їх можна полити медом та посипати горіхами. Можна також приготувати різдвяне печиво, для начинки підходять горіхи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні