--> Як очистити чайник від накипу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як очистити чайник від накипу

0
4
Як очистити чайник від накипу
Чайник є одним з найпотрібніших речей домашнього вжитку, тому накипу на ньому не запобігти. Проте є методи, які дозволять очистити ваш чайник від накипання.

Про це пише Мета.

Очищення за допомогою оцту

Цей простий та поширений метод підходить для металевих, пластмасових та скляних електроприладів.

Для очищення візьміть 100 мл 9%-го оцту або його есенції і розведіть в 1 літрі води. Отриману суміш залийте в ємність і відправте вогонь до закипання. У процесі нагрівання розчину накип почне відшаровуватися. Якщо після завершення процедури залишився білий шар на чайнику, проведіть процедуру знову протягом 10-15 хвилин. Після повторних маніпуляцій шар легко видаляється і залишки відкладень не залишаються.

Виробники не рекомендують очищати оцтом електричні чайники, які вже давно використовуються та мають запущений наліт на спіралі.

За допомогою лимонної кислоти

Підійде для пластмасових електрочайників, нержавіючої сталі та скла зі слабкими або помірними забрудненнями. Почистити лимонкою так само легко, як оцтом. Для цього візьміть 1-2 упаковки лимонки, змішайте з 1 літром води та перемішайте. Залийте розчин у посуд та розігрійте до 100 ºС.

Після таких маніпуляцій поверхня пластика стане чистою, а накип відшарується. Потрібно ще раз промити пристрій чистою водою і прокип'ятити.

Такий спосіб застосовують у крайніх випадках, коли наліт став білим та дуже товстим. Щоб цього не допустити, рекомендується періодично чистити поверхню лимонною кислотою. Для цього просто розчиніть лимонку у звичайній воді та залиште в чайнику на кілька годин.

Очищення содою

Цей спосіб не є агресивним, тому підійде для будь-яких чайників. Заповніть ємність водою, засипте туди 1 столову ложку содової суміші та поставте на вогонь до кипіння. Коли розчин закипить, залиште на півгодини, зменшуючи вогонь. Після чого залийте чайник чистою водою, яка ще раз прокип'ятиться без розчину.

За допомогою газованих напоїв

Можна використовувати будь-який газований напій: "Sprite", "Fanta" або "Coca-Cola". Газування відмінно справляється не тільки з накипом, але чудово видалить іржу та залишки гару. Вам знадобиться:

відкрити пляшку і залишити її на деякий час, доки не вивітряться гази;

залити чайник наполовину та прокип'ятити;

промити ємність.

Вкрай обережно проводьте очищення на бляшаних та емальованих поверхнях. Адже барвники, які містяться у газованих напоях, можуть в'їдатися у внутрішню поверхню посуду.

Шкірка від овочів та фруктів

Метод підійде для профілактичного догляду, або видалення невеликого шару накипу з поверхні емальованих і металевих приладів.

Шкірки від яблук, груш або митої картоплі покладіть у чайник, залийте звичайною водою і доведіть до кипіння. Дайте вмісту охолонути протягом 1-2 годин. Після чого промийте посуд.

Очищення розсолом

Розсіл з-під огірків або помідорів містить швидкодіючу кислоту, яка чудово очищає від накипу. Метод підходить для очищення від накипу звичайних емальованих та металевих чайників.

Послідовність дій стандартна: через сито залийте розсіл у чайник, доведіть до кипіння та залиште розсіл остигати на пару годин. Усуньте залишки за допомогою губки і промийте чайник під проточною водою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні