Шахраї викрадають телефони користувачів та беруть кредити через Дію: відомо 6 випадків

0
-3
Шахраї викрадають телефони користувачів та беруть кредити через Дію: відомо 6 випадків
Киянка постраждала від кредитних шахраїв, що взяли кредит на її ім’я через Дію.

Про це повідомляє у фейсбук Наталя Сом.

«Історія трапилась з моєю коліжанкою, на відео все чітко видно, як у дівчини в з кармана куртки майстерно витягли телефон, але відео викласти не можу, бо ведеться слідство… Телефон моєї подруги, зламали за 14 хвилин, всі паролі виявились для злодіїв занадто простими, мабуть», — пише вона.

За словами Сом, через локатор телефон можна було відстежити. О 17.30 відстежили по локатору, о 17.30 локатор вимкнули, в о 17.31 ID вже змінено.

«З такою самою легкістю вони отримали доступ до Дії з усіма документами і встигли подати заявку на оформлення кредиту», — пише користувачка.

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корзун, аналізуючи ситуацію, зазначає, що постраждала одразу звернулася в поліцію, навіть передала відео з камери, на якій видно, як дві жінки крадуть телефон, а невідомий чоловік їх «страхує».

Все це сталося у останній день 2021 року, І ніякого просування у справі немає.

Корзун пише, що у тому ж відділку постраждала познайомилася з молодим чоловіком, у якого теж вкрали телефон. Після того у нього через monobank підвищили кредитний ліміт та вивели гроші.

На його думку, додаток Дія недостатньо захищений. «Розробники додатку ніколи не думали про безпеку користувачів. І тому провина лежить саме на них — на тих, хто, набрався нахабства впровадити проєкт з персональними даними мільйонів українців, не маючи найменшого уявлення про кібербезпеку та захист цих самих даних», — зазначає Корзун.

Також він наводить ще один подібний випадок, що стався з користувачкою Антоніною Оксанич. У неї шахраї якої підгледіли пароль до телефону, вкрали апарат, зайшли в Дію та набрали кредитів на 39 000 грн.

Як зазначає Корзун, це вже шостий випадок, коли шахраї кредитують постраждалих через викрадені гаджети та Дію. «І навіть поліція підтвердила, що доступ до Дії надає можливість оформлювати онлайн-кредити», — пише експерт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні