--> Як правильно купатися на Водохреще: корисні поради | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як правильно купатися на Водохреще: корисні поради

0
3
Як правильно купатися на Водохреще: корисні поради
Це третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке ще називають Йорданом або Хрещенням.

Про це пише GreenPost.

Навіщо пірнати в ополонку на Водохреще

Купатися у озері чи річці цього дня, звичайно, не обов’язково, але для багатьох християн саме це є невід’ємним елементом Водохреща.

Українці здавна вірили, що з моменту освячення вода стає найчистішою і найздоровішою. Вважається, що благословення сходить на воду, дає їй освячуючу силу. Також це хороша нагода для вірян нагадати собі момент хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

Купання на Водохреща без підготовки небезпечне. Треба знати основні правила.

Напередодні добре поїсти

У крижаній воді вашому організму дуже знадобиться енергія. Тому перед купанням необхідно добре харчуватися. Хороший приплив енергії для організму напередодні купання можуть дати сало з чорним хлібом, горіхи, курага і родзинки.

Не розігрівати тіло перед купанням

Дехто намагається перед купанням в ополонці максимально розігріти своє тіло за допомогою фізичних вправ або навіть тренажерів. Цього в жодному разі не варто робити. Інакше в крижаній воді після такого розігрівання ваші м’язи можуть отримати мікротравми.

Як правильно пірнати на Водохреща

Багато хто не знає, як вперше купатися у крижаній воді, і як правильно пірнати на Водохреща, а тому люди часто хворіють. Якщо вже пірнаєте в ополонку, то занурюватися потрібно повністю, з головою. Інакше різкий перепад температур між тілом і головою може спровокувати спазм судин. А з цим жартувати не можна.

У воду заходити швидко

Чим швидше ви зануритеся в крижану воду хрещенської ополонки, тим менше у вас шансів отримати переохолодження. Не потрібно баритися, пробувати воду ногою, як це робимо на морі або в річці. Просто заходите, пірнаєте – і швидко назад.

У воді перебувати не довше 20 секунд

Занадто довге перебування в холодній воді для непідготовленого організму може скоріше зашкодити, ніж бути корисним. Однак не варто і стрімголов вискакувати з води. У воді потрібно побути щонайменше 7-10 секунд. Це потрібно для того, щоб кров встигла надійти до серця і відійти.

Не витиратися після виходу

Активне розтирання після купання в крижаній воді, та ще й на морозі, може пошкодити тендітні дрібні капіляри шкіри. Поплескувати себе по тілу після виходу з ополонки з тієї ж причини теж не варто. В ідеалі можна просто тіло ненадовго обгорнути рушником.

Одягатися треба дуже швидко

Для цього слід заздалегідь подбати про те, щоб одяг, який ви будете одягати після купання, був з мінімальною кількістю застібок і ґудзиків. Знову ж, тим, хто купатиметься вперше, краще приготувати одяг і швиденько в нього “застрибнути”.

Після купання треба швидко рухатися

Щоб швидко зігріти організм після того, як ви вийдете з ополонки й одягнетеся, можна зробити якісь фізичні вправи, наприклад пробіжку. А потім у теплому приміщенні випити чашку гарячого напою.

Кому не можна купатися в ополонці на Водохреща

Якщо ви погано себе почуваєте або страждаєте на якесь захворювання, утримайтеся від купання в ополонці, в цьому немає нічого страшного, просто відсвяткуйте це свято з родиною.

Насамперед занурюватися в купіль не можна дітям до 6 років. Викид гормонів від занурення в холодну воду може серйозно послабити їхній імунітет.

Крижане купання також протипоказано вагітним жінкам, людям з гострими захворюваннями, а також із загостреними хронічними, особливо це стосується тих, у кого захворювання сечовивідних шляхів і гінекологічні запалення. Сердечникам, гіпертонікам і діабетикам занурюватися в воду не можна в жодному разі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні