--> Чи варто хвилюватися через побічні ефекти після вакцинації | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи варто хвилюватися через побічні ефекти після вакцинації

2
5
Чи варто хвилюватися через побічні ефекти після вакцинації
Мікробіологиня Олена Лівінська розповіла, що побічні ефекти після вакцинації є традиційні, як і для інших вакцин.

«Це біль і припухлість у місці введення. Якщо це CoronaVac, то може бути навіть більший біль. Бо у складі, як ми пам’ятаємо, є алюміній. Коли вводимо алюміній – це такий зайвий спосіб привернути увагу нашої імунної системи. Більшою мірою розвивається імунна відповідь. Це такий спосіб заохотити, привабити імунні клітини», – говорить мікробіологиня.

Вона додає, що також нормально, коли плече болить після вакцинації.

«Це означає, що туди побігли імунні клітини. Там розвивається міні-навчання. Семінар імунних клітин, грубо кажучи. Це – нормально», – заспокоює Лівінська.

Щодо проявів таких, як головний біль, втома, сонливість, мікробіологиня розповідає, чому так відбувається.

«На це запитання найкращою відповіддю має бути достатній сон. Чому? Коли ми спимо, наша імунна система краще виконує свою роботу. Коли у нас виникає якась застуда або ГРЗ, або ще якась хвороба і нам хочеться спати, це така підказка організму, що імунна система зараз буде робити свою роботу. Тому на це теж варто звертати увагу. Варто на це зважати, не планувати якихось гучних вечірок, а краще виспатися – і все буде гарно», ­– радить експертка.

Серед побічних ефектів може бути біль у м’язах, піднятися температура. Все залежить від імунної системи, бо ми всі дуже різні.

«Але треба пам’ятати: виходячи із досліджень, які були доступні по цих вакцинах, що ці всі прояви мають переважно легкий ступінь. І тільки в близько 1% людей ці побічні ефекти проявляються достатньо сильно. Але якщо ми говоримо про коронавірусні ризики, то там статистика значно гірша», – пояснює Лівінська.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Надто вже носяться з тією вакцинацією. Яку ж ціль переслідують ті, хто заварив кашу з «короною»?
Відповісти
Виспатися? То нехай дають після вакцинації по відгулу щоб виспатися.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні