Як відновити стосунки після розриву: поради психолога

0
0
Як відновити стосунки після розриву: поради психолога
Перші спроби знову возз'єднатися після розставання можуть бути дуже різними і, здебільшого, вони пов'язані з причиною цього розставання і з тим, як саме воно відбулося.

Про це пише Наша Мама.

Будьте уважними і обережними

Річ у тім, що можлива "друга хвиля кохання" навіть більш потужна, ніж закоханість перших місяців знайомства! Тому перш за все варто стежити, щоб вас не закрутило у емоційному вихорі занадто сильно, щоб ви обидва не наробили необдуманих вчинків, про які потім можна пошкодувати. Це, наприклад, може бути зачаття ще однієї дитини або новий спільний бізнес — подібні ідеї у такий період не найкращий вибір, і розумніше було б дочекатися більш стабільної фази у відносинах.

Це не означає, що хвилю пристрасті і наснаги потрібно повністю ігнорувати. Звичайно, насолоджуйтеся — це ж дуже приємно, але обидва тримайте руку на пульсі.

Подбайте про себе

Образи, травми, злість і гнів, що залишились на колишнього партнера — це, з одного боку, цілком нормально, адже вам обом через це довелося пройти. Але, якщо ці старі рани не поспішають перетворюватися на шрами, а заважають вам, якщо вони, подібно до примар, постійно виникають у щоденних ситуаціях, якщо вони продовжують давати почуття болю і навіть викликають бажання помститися, то варто поставитися до цього серйозно і зайнятися своїм психологічним станом. Ви можете удвох звернутися до сімейного консультанта або спробувати індивідуальну психотерапію — для того партнера, який відчуває, що не все ще пішло.

Не згадуйте власне розрив

Спокуса дорікнути чоловікові тим, що вам довелося через нього пережити розставання, дуже велика, особливо під час сварок (а вони обов'язково будуть, адже возз'єднання пари — не чарівна таблетка від усіх колишніх проблем). Але цього потрібно, за можливості, уникати. По-перше, партнер теж пережив чимало. Не настільки вже й важливо, хто саме був ініціатором розставання і чому усе сталося саме так — натерпілися ж у результаті обидва і на співчуття заслуговують теж обидва. По-друге, і це головне, зловживання подібними докорами може призвести до того, що і ви, і ваш чоловік будете шкодувати про своє рішення знову зійтися.

Тож якщо ваші спогади про період розставання і про його причини досі ще завдають вам біль, поставтеся до них більш дбайливо: обміркуйте самостійно або "віднесіть" подрузі або другу, мамі, фахівцеві. Але не звинувачуйте партнера.

Сфокусуйтеся на тому гарному, що було у ваших стосунках

Західні сімейні консультанти вважають, що навіть якщо такого гарного було мало, наприклад, не більше за 10 %, то все одно це вже дуже гідна база для подальших змін. Але напевно у вашій парі гарного було значно більше! Спробуйте згадати про це: про те, як ви познайомилися, чим сподобалися одне одному і чому виявилися закоханими, куди їздили, як розважалися, і скільки у вашому спільному житті було милих та зворушливих моментів. Не забудьте згадати й про те, що є у вашому партнері, його особисті якості, за які ви його обрали!

Чудово, якщо такі спогади будуть спільними: наприклад, влаштуйте обмін спогадами ввечері за келихом вина. Усе це цілком може стати цементом для відносин, який допоможе з позитивом поставитися до цієї нової спроби, утримає вас разом.

Дякуйте одне одному

Подяка — дуже приємне і ніжне почуття. Воно здатне зцілити безліч ран, як ваших, так і вашого коханого. Частіше кажіть "дякую", адже приводів для цього, насправді, дуже багато: за те, що він настільки уважний до вас, за те, що був з вами, за його участь у ваших справах, за кохання й за турботу, за терпіння й розуміння. Та просто за те, що він у вас є.

Створюйте нові спільні спогади

Спільний досвід дуже важливий для будь-яких відносин. У парі, що возз'єдналася після розриву, частина цього спільного досвіду, на жаль, набула негативне забарвлення. Саме тому вам, як повітря, потрібні нові позитивні враження. Темні кольори минулого бажано "перекрити" більш радісними і світлими відтінками сьогодення. Для цього підійдуть поїздки у нові місця, нове спільне хобі, навчальні курси, якісь нові проекти. Проводьте більше часу з дітьми, вигадайте щось цікаве і приємне, чого не було у вашому житті раніше. Поповнюйте свою "бібліотечку вражень"!

Перегляньте домовленості

Переглянути — це означає, по-перше, провести інвентаризацію: а чи настільки актуальним зараз є те, про що ви домовлялися і що малося на увазі на самому початку відносин? Можливо, у вас змінилися ролі або склад родини. Можливо, ви самі сильно змінилися, і тепер вам від партнера потрібне щось зовсім інше. Можливо, розставання чогось вас навчило, і тепер необхідно обговорити нові побажання та очікування.

Зробіть правильні висновки

Те, що ви вирішили знову бути разом, не означає, що усі проблеми і шорсткості, які були у відносинах, зникли самі або про них тепер потрібно просто забути.

Навпаки, тут краще застосувати іншу тактику: використати ваше розставання і возз'єднання як "точку перезавантаження". Обміркуйте те, що не влаштовувало вас раніше, те, через що ви (можливо) розійшлися: у відносинах, у собі, у партнері, у різних спільних ситуаціях. Зробіть з цього висновки: щось потрібно обов'язково виправляти, тому що більше терпіти неможливо і не хочеться, а якісь речі не зміняться, тому доведеться навчитися ставитися до цього інакше або просто прийняти як є. Запропонуйте провести таку ж саму "роботу над помилками" і партнерові. Для вас обох це буде дуже корисно!

Вибачтеся і визнайте свої помилки

Цей пункт прямо випливає з попереднього: річ у тім, що навіть якщо розірвати стосунки вирішив хтось один і винен у цьому здебільшого хтось один, у спільних проблемах завжди є внесок обох. Цей внесок може бути різним, і його складно визнати вголос, перед партнером. Але щирі вибачення і готовність працювати над своїми помилками дуже важливі. Це той бальзам, який є просто необхідним для двох поранених сердець. Дайте одне одному відчути, що попри те, що ви зробили боляче, ви шкодуєте про це і готові змінюватися.

Будуйте плани на майбутнє

Йдеться не лише про те, у який літній табір поїдуть діти або який холодильник обрати, а про те, що вам обом хочеться побачити у вашому спільному майбутньому, а чого краще було б уникнути? Як ви обидва можете поліпшити відносини? Яким чином плануєте рухатися вперед і у якому напрямку? Обговоріть.

Розмовляйте і слухайте

Це дуже банальна порада, але настільки ж банально багато пар продовжують її ігнорувати. Але ж це і є психотерапевтична функція відносин — можливість ділитися з партнером власними почуттями щодо того, що відбувається між вами, і давати одне одному усний зворотний зв'язок. Це той самий "клей", який дає людям можливість долати кризи, потрясіння, звичайну щоденну рутину. Ви абсолютно точно зможете уникнути дуже багатьох проблем, якщо будете періодично розмовляти — чесно, щиро.

В цілому, усі ці рекомендації описують одну просту річ: люди обирають одне одного не випадково. І якщо вже ви були разом якийсь (можливо, дуже тривалий) час, то ваш партнер і ваші відносини вже варті того, щоб докласти максимум зусиль для їх відновлення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні