Як виміряти температуру тіла без термометра

0
2
Як виміряти температуру тіла без термометра
Виміряти температуру тіла з точністю до десяти градусів без інструментів неможливо. Помилками грішать навіть побутові термометри. Але, як правило, висока точність не потрібна.

Про це пише Лайкфакер.

Торкніться лоба

При гарячці лоб стає гарячим. Щоб не помилитися, дотримуйтесь наступних правил.

Не перевіряйте, чи є у вас жар самостійно. Ваші руки теж можуть бути гарячими, тому ви не відчуєте підвищену температуру.
Використовуйте тильну сторону долоні. Там шкіра чутливіша.
Перед перевіркою переконайтеся, що у приміщенні не надто спекотно та не надто холодно. Якщо рука замерзла, чоло здасться дуже теплим. А з гарячою долонею буде легко пропустити жар.

Торкніться грудей або спини

Тут правило те саме – використовуйте тильну сторону долоні. Якщо груди або спина здаються гарячими, швидше за все, у людини гарячка.

Подивіться на колір обличчя

Почервонілі щоки — ще одна вірна ознака, яку медики беруть до уваги.

Пам'ятайте, що оцінювати колір обличчя варто, лише якщо людина перебуває у спокої. При активному русі або відразу після фізичних навантажень щоки теж можуть почервоніти, але навряд чи через підвищену температуру.

Виміряйте пульс

У нормі частота серцевих скорочень у дорослих - 60-100 ударів за хвилину. Це стосується і дітей старше 10 років. У дошкільнят нормальний пульс не перевищує 120 ударів, у дітей віком від року до двох – 130, а у немовлят до року – 160.

Як показують дослідження, при лихоманці серце б'ється швидше. Кожні 8-10 серцебиття понад норму дозволяють запідозрити, що температура тіла підвищилася на один градус.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні