--> Чому від води на пальцях з'являються зморшки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому від води на пальцях з'являються зморшки

0
-1
Чому від води на пальцях з'являються зморшки
Погодьтеся, зморщені кінчики пальців після ванни виглядають не дуже привабливо. То чому ваші пальці на руках і на ногах виглядають такими зморшкуватими від тривалого перебування у воді?

Про це пише Men`sHealth.

Нервова система

Логічно припустити, що, сидячи у ванні довгий час, ви вбираєте багато води, що викликає поява зморшок. Але це не так. Ще в 1930-х роках вчені виявили, що у людей, чия нервова система не працює належним чином, зморшки на пальцях рук не з'являються, коли вони у воді. Це свідчить про те, що зморщування пальців — не мимовільна реакція шкіри контакт з водою, а контролюється нервової системою.

Зчеплення у вологому середовищі

Тоді виникає логічне запитання: навіщо? Якщо ваша нервова система вирішує ось так змінити вигляд шкіри пальців, у цього має бути вагома причина. Здається, ми це знаємо. Згідно з дослідженням 2011 року, проведеним Марком Чангізі та його колегами з дослідницького інституту 2AI Labs (США), додаткові зморшки збільшують зчеплення з мокрою поверхнею. Вчені порівнюють бриж на пальцях з протектором шин. Канавки на шкірі забезпечують найкращий дренаж на мокрій поверхні. Вода стікає легше та швидше, тому ви можете краще триматися.

Зморшкуваті пальці як еволюційний трюк

Біолог-еволюціоніст із Ньюкаслського університету (Великобританія), який хотів перевірити теорію, попросив піддослідних брати як вологі, так і сухі предмети різного розміру, наприклад, кульки. Їм дозволялося робити це до та після замочування пальців у теплій воді на тридцять хвилин. І що вийшло? Зморшкуватими руками мокрі кульки піднімалися набагато швидше, ніж гладкими. Але при цьому наявність зморшок не мало значення сухих об'єктів.

Таким чином, виходить, що наша нервова система хоче протягнути нам руку допомоги у мокрих ситуаціях, надаючи нашим пальцям рук та ніг додаткове зчеплення. За словами Чангізі, для того, щоб ця теорія зміцнилася, потрібно ще зробити одну річ: з'ясувати, які тварини ходять зі зморшкуватими мокрими пальцями. Поки що це було помічено лише у макак.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні