Невтішні прогнози: безробітними у Польщі можуть опинитися півмільйона українців

1
5
Невтішні прогнози: безробітними у Польщі можуть опинитися півмільйона українців
Цього року через проблеми з візами на роботу до Польщі можуть не потрапити близько півмільйона українців.

Таку оцінку дав співзасновник Ліги захисту прав трудових мігрантів Віталій Матарикін, інформує Цензор.НЕТ.

"Тобто, за найоптимістичнішими оцінками, близько півмільйона українців не зможуть отримати робочу візу до Польщі цього року і будуть змушені шукати вакансії в інших країнах чи на батьківщині", - пише автор, коментуючи рішення посольства Польщі про тимчасовий прийом документів на візи. самих консульствах, а не у візових центрах.

На сьогодні, за даними експерта, прийом документів на візи від нових заявників припинено у 10 містах: Вінниці, Чернівцях, Хмельницькому, Житомирі, Луцьку, Тернополі, Рівному, Львові, Івано-Франківську, Ужгороді. У Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Кропивницькому, Полтаві, Одесі, Харкові та Херсоні пункти прийому документів ще працюють, але, швидше за все, з кінця лютого теж почнуть згортати діяльність, не виключає Матарикін.

За його словами, це пов'язано із завершенням виконання відповідних контрактів між гереральними консульствами Польщі та візовим оператором VFS Global, а також неготовністю переможця візового тендеру – польсько-французького консорціуму Personnel Service – TLScontact. За оцінкою фахівців, для створення мережі з 18 представництв в Україні потрібно півроку.

Через несинхронну "передачу справ" можуть втратити роботу 500 нинішніх співробітників візових центрів, а також скоротяться замовлення для десятки підрядних організацій.

Документи на візи прийматимуть у посольстві у Києві та у генеральних консульствах у Вінниці, Львові, Луцьку, Одесі, Харкові. Тобто, кількість пунктів подачі документів скоротиться втричі порівняно з можливостями візового оператора.

Крім того, записатися в електронну чергу в консульство можна лише з картою поляка, яку в Україні мають понад 130 тисяч громадян за вдесятеро більшого попиту на працевлаштування в Польщі.

Фактично польська економіка втратить половину робочої сили з України 2022 року. Крім того, це завдасть удару по рейтингу
президента Володимира Зеленського, оскільки "заробітчани" не зможуть працювати у Польщі, де зарплати майже в 2,5 рази більші.

Матарикін впевнений, що для Польщі це Піррова перемога. "Трудові мігранти переорієнтуються на інші країни. Польська економіка буде у програші. Але й початкова мета кампанії - централізувати потоки мігрантів через монопольну структуру на потрібні підприємства не досягнуто", - вважає він.

Як повідомлялося, посольство Польщі 11 червня 2021 року оголосило французько-польський консорціум TLScontact (група Teleperformance) – Personnel Service переможцем тендеру з обслуговування польських консульств. Вартість контракту на три роки складе близько 34 млн. євро. Три компанії з найменшими цінами відсіяли за формальними ознаками. Тендер кілька разів заперечували у Національній апеляційній палаті Польщі та змінювали переможця, але у січні 2022 року остаточно прийняли пропозицію TLScontact – Personnel Service.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
черги в консульства відновляться
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні