Як убезпечити себе під час онлайн-шопінгу

0
6
Як убезпечити себе під час онлайн-шопінгу
Більшість людей полюбляє не відвідувати магазини, а відразу здійснити онлайн-покупку.

Про це пише Olx.

Схеми, які найчастіше використовують шахраї:

Передплата за товар, якого не існує

Продавець виставляє оголошення про товар з привабливою ціною і коли потенційний покупець відгукується на пропозицію, і шахрай шляхом маніпуляцій і тиску схиляє жертву до повної чи часткової передоплати. Отримавши гроші на картку, псевдопродавець зникає.

Впродовж минулого року в OLX зафіксували 6 тис. звернень із вимогою передоплати. Новою, проте не дуже популярною, виявилася схема, коли за передоплатою обманювали продавців: користувач надсилав товар, але гроші не отримував. Таких випадків було близько 200.

Фішинг

Цілеспрямована атака на користувача, який купує чи продає товари, замовляє послугу чи доставку онлайн. Шахрай прикидається продавцем або покупцем (залежно від ситуації) та намагається втертися в довіру та отримати платіжні дані, а значить – і доступ до рахунку. Головне завдання – надіслати жертві посилання на фішинговий сайт у сторонньому месенджері, який може візуально копіювати платіжну сторінку будь-якої компанії або бути сайтом-клоном відомої платформи.

Жертва вказує в підробній формі номер картки, термін її дії, CVV, а іноді й баланс та фактично передає свій рахунок під повний контроль шахраю і втрачає всі свої кошти або стає заручником кредитів.

Менш популярні схеми – оплата з підробленим чеком (також «схема з таксі») та отримання замовлення з доставкою за підробленими документами. Тому варто пам’ятати такі правила:

Обов’язково оглядайте товар на місці. Якщо щось не влаштовує – відмовтеся від посилки. Так, у випадку з OLX Доставка гроші автоматично повернуться на ваш рахунок.
Ваші персональні дані та документи, як от паспорт, не можна розголошувати стороннім особам та розміщувати у відкритому доступі. Шахраї легко можуть підробити вашу особу.
Оскільки найпоширенішим методом обману під час шопінгу залишається фішинг, в OLX нагадали базові правила:

Обговорюйте деталі угоди лише в чаті на офіційному сайті або в застосунку, де плануєте купувати чи продавати.

Не переходьте до інших месенджерів та за сторонніми посиланнями, які вам надсилають потенційні покупці чи продавці. Завжди перевіряйте адресу сайту, на якому домовляєтеся про купівлю/ продаж. До речі, перевірити, чи посилання на OLX справжнє, можна, наприклад, у Центрі підтримки клієнтів та на освітньому сайті Онлайн захист.

Не довіряйте отриманим скриншотам, чи то правила платформи, робота послуги або чеки про оплату. Їх можна підробити. Читайте уважно, як працює сервіс та його послуги, лише на офіційних сайтах компанії.

Нікому не повідомляйте тризначний CVV-код на звороті картки, баланс та термін дії, коди-підтвердження від банку в SMS. Якщо ви продаєте товар, то 16-значний номер картки – єдине, що можна вказувати під час угоди. Якщо ви купуєте, звертайте увагу на адресу сайту та платіжну форму, в яку вводите свої дані для оплати.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні