Скільки коштує відновити паспорт під час війни

0
6
Скільки коштує відновити паспорт під час війни
Багато українців втратили паспорт під час воєнного стану або ж не змогли вчасно його отримати. Центр громадського моніторингу та контролю розповів, що робити в таких ситуаціях.

Пише 24 канал.

Я втратив/ла внутрішній паспорт, що робити?

Якщо паспорт втрачений або знищений, то передусім слід написати заяву в поліцію. Обов’язково потрібно отримати підтвердження про реєстрацію заяви щодо втрати документів.

Водночас варто пам’ятати, що в Україні для посвідчення особи можна користуватися іншими документами: закордонним паспортом чи водійським посвідченням. Також можна використовувати цифрові документи в мобільному додатку «Дія». Вони мають таку саму юридичну силу, як і паперовий чи пластиковий паспорт. Більше того, на час воєнного стану у «Дії» з’явився спеціальний «єДокумент» для посвідчення особи.

Куди звертатися, щоб відновити документ?

Як і раніше, оформити новий паспорт можна у територіальних органах Державної міграційної служби України (ДМС), у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або у центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс». Можна звернутися до будь-якого відділення незалежно від місця постійної реєстрації, але лише на підконтрольних уряду територіях і там, де немає активних бойових дій.

Із собою слід мати заяву про втрату паспорта, ідентифікаційний код, а також інші документи за потреби (напр. свідоцтво про шлюб). Крім того, потрібно мати чеки про оплату адміністративного збору або штрафу, якщо цього вимагає законодавство.

Скільки коштує оформлення документів?

Відповідно до законодавства, безоплатно отримати паспорт громадянина України можуть лише українці, які отримують його вперше по досягненні 14 років. У випадку повторного оформлення доведеться сплатити адміністративний збір.

Нетермінове оформлення ID-картки в органах ДМС коштує 372 грн (виготовлення впродовж 20 робочих днів). Термінове (протягом 10 робочих днів) – 498 грн.

У «Паспортному сервісі» послуга коштуватиме дорожче: 852 грн – нетерміново і 978 грн – терміново.

Також варто пам’ятати, що вас можуть зобов’язати сплатити штраф за втрачений документ: від 17 до 51 грн. У міграційній службі наголошують, що під час воєнного стану у виготовленні документів можуть бути затримки.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні