--> Скільки українських біженців не планують повертатися додому | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Скільки українських біженців не планують повертатися додому

0
2
Скільки українських біженців не планують повертатися додому
Експерти повідомляють, що щонайменше третина українських біженців не планують повертатися додому.

Значна частина економічно активних українців, які змогли працевлаштуватися закордоном, після закінчення війни не планують повертатися додому. Про це свідчать результати опитування, яке провела команда проєкту «Допомога українським біженцям закордоном» у своїх телеграм-каналах для пошуку роботи закордоном.

«Наше дослідження унікальне, оскільки до нас ніхто подібного не робив. У нас 7 телеграм-каналів на 7 різних країн, в яких ми розміщуємо вакансії для українських біженців. Це 17000 підписників. Усі вони — економічно активне населення, яке шукає або вже знайшло роботу. Звісно, не можна сказати, що наше дослідження відповідає усім критеріям соцопитування, але тим не менше, його результати викликають занепокоєння. Я думаю, що в реальності кількість біженців, які не повернуться, — не менше 30%. І це значно більше, ніж ми чуємо від політиків”, — розповіла керівниця проєкту "Допомога українським біженцям з працевлаштуванням" Юлія Гречка під час прес-конференції "Чи є робота для біженців, що повертаються додому?"

Серед причин — давня мрія емігрувати, для чого зараз максимально сприятливі умови. Також багато українців втратили дім і роботу в Україні, дехто — працевлаштувався і вже не хоче нічого міняти. Люди, які виїжджають за кордон, мають доволі високу кваліфікацію, відзначають експерти. Часто це ті, хто мали в Україні свій бізнес, але в країнах, куди вони виїхали, вони шукають будь-яку роботу, яка не потребує знання мови, зокрема у сфері обслуговування.

«Якщо раніше українці працювали закордоном і переказували кошти своїм родинам (це близько 10-15 млрд дол. щороку), то сьогодні ситуація протилежна: чоловіки переважно заробляють в Україні та відправляють своїм родинам кошти закордон. За даними Національного банку, десь 3 млрд. доларів на місяць відтік грошей з України», — розповідає фінансовий аналітик, економіст Олексій Кущ.

Експерти дійшли згоди, що економіка України і ринок праці поступово виходять з кризи, адже близько 70% підприємств повідомляють про адаптацію до військову стану та готовність працювати.

Юлія Далібук, головний редактор журналу «Будні» robota.ua додала, що відсоток вакансій поступово зростає: якщо в березні це було 7% від довоєнного стану, то на сьогодні це вже 27%. Робочих місць в Україні стає більше.

Олена Мельник, начальниця управління Державного центру зайнятості, розповіла, як можуть отримати послуги центрів зайнятості клієнти, які знаходиться в різних куточках України, зокрема в регіонах окупації та бойових дій. Для громадян закордоном є можливість супроводу Центром у пошуку роботу.

«Кар’єрні радники супроводжують громадян протягом 30 днів. Якщо протягом цього часу людина не повертається, то її реєстрація в Центрі зайнятості припиняється. Таким чином, якщо ви запланували повернення в Україну, ви можете за 30 днів до повернення звернутися до Центру зайнятості з проханням допомогти вам з пошуком роботи», — пояснює чиновниця.

Отже, найбільшими викликами в темі працевлаштування зараз є робочі місця для українців, які знаходяться закордоном, але планують повертатися, робочі місця для внутрішньо переміщених осіб, допомога тим, хто опинився без роботи через війну.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні