Скільки може проїхати електрокар на одному заряді

0
-2
Скільки може проїхати електрокар на одному заряді
Відповідь залежить, серед іншого, від розміру акумулятора електромобіля та від того, наскільки новий автомобіль. Поведінка за кермом і погода також відіграють важливу роль у тому, який діапазон ви отримаєте від електромобіля, коли його зарядит, пише techtoday.

Дефіцит рідкого палива викликав в Україні сплеск попиту на електромобілі – лише в травні їхні продажі зросли на 63% порівняно з роком раніше. І попит може стати ще більшим, адже влада розглядає законопроєкт №7418, що здешевить електричні автівки. Отже, усе більшій кількості людей стає цікаво: скільки кілометрів пробігу можна очікувати на одній зарядці та від чого залежить ця дистанція.

Згідно з дослідницьким центром UC Davis Plug In Hybrid and Electric Vehicle (PHEV), середня цифра того, як далеко можна проїхати на одній зарядці, становить 402 кілометри. Деякі моделі отримають менший пробіг, а деякі можуть проїхати 560 кілометрів або більше. Але що викликає таку розбіжність у діапазоні? Чому не всі електромобілі отримують однаковий пробіг від зарядки?

Відповідь залежить, серед іншого, від розміру акумулятора електромобіля та від того, наскільки новий автомобіль. Поведінка за кермом і погода також відіграють важливу роль у тому, який діапазон ви отримаєте від електромобіля, коли його зарядите.

Скільки часу займає зарядка електромобіля?
Дані, зібрані базою даних електромобілів, показують великий розрив між найнижчим і найвищим середнім діапазоном для електромобіля на одному заряді. У нижньому кінці спектру знаходиться Smart EQ forfour із середньою дальністю пробігу в реальному світі 88 кілометрів, хоча в ідеальних умовах він може проїхати до 144 кілометрів. У високому класі Lucid Air Dream Edition R має середній запас ходу в 692 кілометри.

Більшість транспортних засобів середнього діапазону середину 2022 року проходять в середньому 320-480 кілометрів.

За оцінками Міністерства транспорту США (DOT) люди проїжджають в середньому 21687 кілометрів на рік або близько 58 кілометрів на день, що робить навіть електромобілів середнього класу більш ніж достатньо для задоволення типових щоденних потреб у водінні

.Варто зазначити, що майже всі електромобілі з найбільшими цифрами пробігу, є дорогими. Більшість людей, які купують сьогодні на ринку електромобілів, отримають щось ближче до середньої цифри в 400 кілометрів, згідно Дослідницького центру Девіса.

Інша важлива примітка полягає в тому, що ці оцінки пробігу стосуються повністю електричних транспортних засобів. Гібридні автомобілі, які перемикаються між бензиновим двигуном і електричним, отримають більший середній пробіг.

Що може вплинути на пробіг електромобіля?
Кілька змінних, від погоди до розміру акумулятора, можуть вплинути на запас ходу електромобіля.

Як холодна погода впливає на термін служби акумулятора електромобіля?
Холодна погода, наприклад, швидше розряджає акумулятор електромобіля, оскільки сповільнюється перебіг хімічних реакцій в батареї. Вбудовані системи нагріву та охолодження акумуляторів допомагають пом’якшити цю проблему, але потенційні покупці електромобілів повинні знати про таку особливість.

Для роботи системи опалення автомобіля також використовується електроенергія з акумулятора, оскільки електродвигуни не виробляють стільки власного тепла, як бензиновий двигун. В середньому «пічка» споживає 5-10 кВт щогодини.

Чудове рішення для збільшення пробігу взимку – встановлення автономного бензинового чи дизельного обігрівача. Також економічним рішенням є встановлення теплового насосу (кондиціонер, який забирає тепло з вулиці в салон), але такі насоси мають обмеження по мінімальній температурі.

Розмір акумуляторної батареї електромобіля має вирішальне значення для його пробігу. Ємність акумуляторної батареї електромобіля вимірюється в кіловат-годинах, і чим більше число, тим краще, але дорожче.

Lucid Air Dream, наприклад, має акумулятор ємністю 118 кВт·год, тоді як акумулятор Smart EQ forfour вміщує 16,7 кВт·год. Більший акумулятор Lucid Air забезпечує більшу ємність і, таким чином, більший радіус дії.

Звички водіння також впливають на дальність. Велика кількість швидкісної їзди по шосе або швидке прискорення розрядить акумулятор швидше, тому що ці речі потребують додаткової енергії.

Рекуперативне гальмування повертає частину енергії в батарею, але це одиниці відсотків за усю поїздку.

Чи варто водити електромобіль до повного розряджання?
Згадайте усі рекомендації щодо подовження ресурсу батареї смартфона – вони також актуальні до акумуляторів електромобіля, оскільки використовуються ті ж самі хімічні літій-іонні акумулятори.

Слід уникати повного розрядження акумулятора електромобіля. І важливіше тут не те, що це пришвидшить зменшення ємності акумулятора. Деякі електромобілі в повністю розрядженому режимі блокуються і їх неможливо навіть буксирувати. Залишайте останні відсотки заряду, щоб електромобіль не заблокувався, інакше доведеться переміщувати машину на евакуаторі.

Для мінімальної швидкості зменшення ємності акумулятора оптимало, якщо батарея використовується в діапазоні заряду від 20 до 80%.

Який пробіг шукати в електромобілі?
Щоб дізнатися, який запас ходу вам потрібен, порахуйте, скільки ви їдете в день, і відштовхуйтеся від цієї цифри.

Вас задовольнить електромобіль, який покриватиме щоденний пробіг, використовуючи 60% заряду. В такому разі залишається досить багато енергії для раптових довгих поїздок, коли немає часу підзарядитися. Наприклад, це дозволить не хвилюватися, що якась зарядна станція не працює – енергії вистачить доїхати до наступної.

Подумайте, як часто ви використовуватимете електромобіль взимку. В холодну пору року пробіг електромобіля зменшується на 30-50% внаслідок сповільнення хімічних реакцій батареї та використання «пічки». Для щоденної їзди може бути варто встановити автономний обігрівач на рідинному паливі чи тепловий насос.

Нарешті, пам’ятайте, що акумулятор втрачає ємність з часом. Приблизно п’ять відсотків протягом перших кількох років. Обрахуйте, чи задовльнятиме вас зменшений пробіг в майбутньому.

У підсумку
Електромобіль вимагає переходу на інший стиль у плануванні поїздок. Додаткові кіловат-години не візьмеш з собою у каністрі, а повністю розряджений електромобіль часто можна переміщувати лише на евакуаторі. Зарядна інфраструктура не завжди працює або не завжди сумісна саме з вашим авто.

Тому власникам електромобілей доводиться при плануванні поїздок враховувати, що завжди потрібно залишати запас енергії, а також звикнути підзаряджатися при кожному зручному моменті.

Ці фактори, разом узяті, повинні дати вам гарне уявлення про те, чи буде запас ходу для вас проблемою при керуванні електромобілем. З правильним плануванням буде легше уникнути неприємних і дорогих сюрпризів.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні