Українців почали штрафувати за порушення мовного закону

1
Українців почали штрафувати за порушення мовного закону
Із 16 липня в Україні почали діяти штрафи за порушення мовного закону. Штрафи накладатимуть після звернень до мовного омбудсмена й вони становитимуть від 8500 до 11900 грн, пише ZAXID.NET.

Що регулює закон

ЗУ «Про забезпечення української мови як державної» Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року. Він набув чинності у липні того ж року й впроваджувався поступово. Наприклад, із 16 січня 2021 року вся галузь обслуговування, зокрема магазини, ТРЦ, ресторани, заклади освіти, банки, перейшла на українську. Із липня на українську перейшли культурна, розважальна та туристична галузь, а з 16 липня 2022 року україномовну версію повинні мати всі сайти державних і комунальних установ, інтернет-магазинів та національні онлайн-ЗМІ.

Із 2024 року мовний закон торкнеться й регіональних видань і квот на телебаченні й радіо: частка україномовного контенту на загальнонаціональному телебаченні має зрости з 75 до 90%, а на регіональному – з 60 до 80%.

Закон, насамперед, регулює використання української мови в публічних галузях і, водночас, не регулює і не впливає на приватне спілкування та не обмежує права на спілкування іншими мовами.

Куди скаржитись на порушення закону

Із 16 липня 2022 року мовний омбудсмен Тарас Кремінь, посаду якого створили спеціально для виконання закону, може накладати штрафи за порушення норм мовного закону.

В Офісі омбудсмена радять спершу спробувати владнати ситуацію на місці, якщо це не вдається – написати скаргу до уповноваженого з питань мови. Бажано зафіксувати інцидент із порушенням на фото чи відео або попросити очевидців скласти письмові свідчення.

Після цього необхідно може написати звернення до мовного омбудсмена за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, або на електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov, або заповнити відповідну форму на сайті уповноваженого за посиланням. Заяву можна подавати упродовж шести місяців із дня порушення. Вимоги до написання заяви можна переглянути на сайті Кабміну.

Які штрафи

За перше порушення Офіс уповноваженого з захисту української мови складає відповідний акт та надсилає підприємцю попередження. Той, своєю чергою, має провести роз’яснювальну роботу з працівником, який відмовився спілкуватися з клієнтом українською.

За повторне порушення впродовж року омбудсмен має накласти штраф, що становить від трьохсот до чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це – 5100-6800 грн. При цьому штрафуватимуть не персонал, який порушив закон, а власників чи керівників закладу.

Водночас, якщо посадовець упродовж року порушить закон удруге, то його можуть оштрафувати на суму від 8500 до 11900 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То такі "омбудсмени" мають бути в кожній ОДА, бо один Кремінь не справиться.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні