Інфляція та зростання цін: до чого готуватись українцям

0
Інфляція та зростання цін: до чого готуватись українцям
У 2022 році одним із важливих викликів для всього світу є інфляція. Україна не є виключенням. Очільник НБУ Кирило Шевченко розповів, чого варто чекати до кінця поточного року, пише 24 канал.

Український центробанк додав, що інфляція суттєво зростає. У червні цей показник досягнув позначки на рівні 21,5%. Головні фактор впливу – це наслідки шоків у результаті повномасштабного вторгнення росії в Україну та глобальний ціновий тиск.

Актуальна ситуація
Через війну виникли проблеми з ланцюжками постачання, зменшення пропозиції на ринку певних категорій товарів, зростання витрат для представників бізнесу. Крім того, неабияку роль відіграють знищення або руйнування виробництв й інфраструктури, а також тимчасова окупація певних територій України.

На ситуацію з динамікою цін в Україні також впливають високо вартість на енергоносії та рекордні показники інфляції у країнах, які є нашими партнерами. Тоді як бізнес та домогосподарства очікують ще більшого зростання інфляції.

Прогнози Нацбанку
В українському центробанку очікують, що ситуація з пропозицією на ринку під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року, й надалі буде мати істотний вплин на динаміку цін.

Згідно з базовим сценарієм прогнозу, НБУ передбачає, що чорноморські порти повернуться до повноцінної роботи з початку 2023 року. Також виділяють наступні моменти:

Протягом найближчих місяців необхідно буде зважати на високу ймовірність подальших терористичних атак зі сторони держави-агресорки. Головні об'єкти – інфраструктура й виробничі потужності в українських містах;

Це може вплинути на логістику, призведе до зростання ризиків для бізнесу та розхитуватиме очікування;
Ще один фактор впливу – це збереження високих цін на енергоносії на глобальному рівні.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні