Величезні ціни, вкрадене майно та залякування: як Херсон живе в окупації

0
Величезні ціни, вкрадене майно та залякування: як Херсон живе в окупації
Жителі Херсона з величезним нетерпінням чекають на звільнення від окупантів

Російські військовослужбовці продовжують свій не-тихий терор тимчасово захопленого Херсона, який лише посилився після виведення з ладу Антонівського мосту. Втім місцеві жителі потихеньку запасаються продуктами та іншими необхідними товарами, сподіваючись на якнайшвидший прихід українських військових та звільнення від кремлівського ярма, пише Телеграф.

Детальніше про ситуацію в окупованому місті розповіла Twitter-користувачка під ніком "Херсон_це_Україна". Жінка розповіла, як зараз справи з ціновою політикою Херсона та загальним настроєм городян.

За її словами, за п’ять місяців окупації херсонці дуже втомилися від "руского міра". Вимушене безсилля через страх перед озброєними людьми змушує їх дедалі більше бажати приходу ЗСУ та, як наслідок, деокупації регіону.

Тим часом росіяни продовжують гнути свою лінію з підготовкою до "псевдореферендума" про приєднання до рф. Одразу після цього у місті посилили політику щодо використання гривні. У магазинах намагаються забирати термінали, відрізаючи людям можливість розплачуватись українськими банківськими картками. Продавців на ринку попереджають про можливе покарання, якщо продаж здійснюватиметься за рублі.

"Курс вже 1,5. За 1000 рублів — 700 гривень. У магазинах на тисячні купюри (такі видавали пенсіонерам) нічим давати здачу, — пише херсончанка. — Долар у Херсоні коштує 42 гривні в купівлі та 45 — у продажу. Обнал гривні впав до 2-5 відсотків, бо від гривні намагаються позбутися міняли. Рублі теж нікому не потрібні. Залишаються справжньою валютою лише долари".

Також росіяни не соромляться "віджимати" магазини, у тому числі великі супермаркети. Так, у колишньому приміщенні "Сільпо" тепер знаходиться лавка під назвою "Ситний маркет".

"Вкрали все: прилавки, вітрини, обладнання, каси, ваги, але назву поміняли… Рускій мір", — зазначає користувачка мережі.

Також жінка озвучила деякі ціни. За її словами, вони змушують повірити, ніби ти живеш в іншій реальності. За кілограм цукру зараз у Херсоні просять 65 гривень, гречка коштуватиме 60 грн. Кіло борошна коштує від 17 до 20 гривень, натомість згущене молоко б’є будь-які рекорди — банка доходить в ціні до 110 гривень.

"Ра*истські товари дуже дорогі, медикаменти — ніби з крейди... Солодощі, які не солодкі, ніякі", — зізнається мешканка Херсона.

За її словами, вже вельми звичною картиною для багатьох місцевих є розташування російської військової техніки на вулицях у житлових районах. Окупанти буквально розставляють озброєння між будинками, прикриваючись людьми. Також нерідко "Гради" та "Смерчі" розміщуються на території виправних колоній, де, як і раніше, утримуються в’язні.

"Ми живемо без сигналів тривоги. Трохи включали наші на судах наприкінці лютого. А потім зайшли ра*исти, і вже ніхто не включав нічого. Тому не біжимо по підвалах, коли чуємо вильоти та прильоти. Діти продовжують грати на вулиці, дорослі продовжують спілкуватися із сусідами", — пише Twitter-юзерка.

Вона дуже просить інших українців не засуджувати херсонців, які залишились у місті. На її думку, кожен сам ухвалює рішення про необхідність вибиратися з окупації. Однак люди, зробивши висновки з Маріуполя та інших міст, роблять запаси і дуже-дуже чекають на прихід ЗСУ.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні