--> Додатковий тиск на курс: що буде з доларом у найближчі дні | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Додатковий тиск на курс: що буде з доларом у найближчі дні

0
Додатковий тиск на курс: що буде з доларом у найближчі дні
Ефект від підвищення офіційного курсу долара до 36,57 гривень виявився недовговічним. Експортери активізували розпродаж валюти на міжбанку ненадовго, пише Мінфін.

І ринок знову прийшов до того, що основні суми валют на торгах продає НБУ. Лише за минулий тиждень він витратив на це з резервів «чистими» $428,29 млн.

Обсяги експорту зерна поступово зростають — але не такими темпами, як цього хотілося б чиновникам. А витрати на оборону та соціалку стабільно збільшуються. Це означає, що золотовалютні резерви України продовжуватимуть поступово скорочуватися, а емісія гривні, у тих чи інших обсягах, збережеться. На фоні останнього зниження міжнародних рейтингів України до «дефолтних» це створює додатковий тиск на курс нацвалюти.

З іншого боку, регулятору треба щось робити з готівковим ринком. Адже після підвищення офіційного курсу долара він просто знову загнав різницю між готівковим та безготівковим курсом до 4−6 гривень. Це точно не входило до планів регулятора.

В результаті, обмінники фінкомпаній звинуватили в свідомому розгоні спекуляцій з валютою, що багато в чому відповідало дійсності. І НБУ почав вживати заходів. Як завжди, більше адміністративних та заборонних, а отже — малоефективних.

Регулятор показово відібрав ліцензії у декількох компаній, що займали близько 15% ринку, та заборонив обмінникам виставляти котирування на табло. Крім того, днями в НБУ відбулася нарада з 10 фінкомпаніями — найбільшими учасниками валютообмінного ринку. Воно пройшло у стилі «товариство, давайте жити дружно». Одночасно було порушено питання сплати податків до бюджету, і паралельно розпочали перевірки обмінок фінкомпаній та декількох банків. «Бажаний» для НБУ готівковий курс неофіційно озвучувався в межах до 40 гривень за долар.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні