«Хочете, щоб росія вибачалася?»: як Ющенко намагався помирити Україну та рф

0
«Хочете, щоб росія вибачалася?»: як Ющенко намагався помирити Україну та рф
Президент України у 2005 – 2010 роках Віктор Ющенко розповів, як мріяв врегулювати українсько-російські відносини. Тодішній гарант Конституції навів володимиру путіну приклад україно-польських взаємин, які склалися попри криваву історію, пише Радіо Свобода.

«Ті злочини, які були зроблені на високому рівні, ми могли б вийти на політику прощення і примирення… Перегорнули цю сторінку, прийняли вибачення і йдемо далі. Мені це хотілося зробити у 2008 році, і спонукати росію поставити оцей порядок денний. Історичне примирення. путін мені, якось довго так міркуючи, каже: «Вікторе Андрійовичу, Ви хочете, щоб росія за царське керівництво вибачалася!?» – згадує третій президент України.

За словами Ющенка, він відчував, що перша провокація у відносинах з росією буде пов’язана з газом. Тоді, у 2008 році, президент підписав заяву про те, що уряди з обох сторін зроблять все для того, аби в червні почати перемовини і підписати документ, який регулює відносини по поставкам газу в Україну і транзит російського газу до Європи. Втім, первинний документ про газові поставки не з’явився і в грудні.

«Я говорю із головою Єврокомісії, Баррозу, і кажу – дорогий друже, через 10 днів новий 2009 рік, у нас не те що немає первинних документів про газові поставки, в нас немає первинного документу по транзиту до Європи, тому, будь ласка, поставте питання від Європейської комісії про невідкладний початок перемовин з цього питання. Власне кажучи, до переговорів українська сторона прийшла тільки 24 грудня, уже коли «Газпром» лижі по коридорах ставив», – додав він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні