Осінь в Україні: що подорожчає найбільше

0
Осінь в Україні: що подорожчає найбільше
В Національному банку спрогнозували, що до кінця року ціни на продукти в Україні зростуть майже на третину, а в 2023-ому — ще на 20%. Основний тиск на продовольчу інфляцію чинитиме підвищення вартості овочів, фруктів та крупів. Крім того, цієї осені можуть подорожчати хліб, цукор, сіль і м'ясо-молочна продукція. Й лише у 2024 році, за прогнозами директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимира Лепушинського, темпи зростання споживчих цін уповільняться до менш ніж 10%.

Звісно ж, головні причини стрімкої зміни цінників всім відомі: війна та її “дітки” - економічне падіння, скорочення виробництва, споживча паніка, девальвація гривні, підвищення вартості енергоресурсів, руйнування логістичних маршрутів. Даються взнаки і глобальні економічна криза та продовольча інфляція, дефіцит на окремих сегментах світового ринку, загрози (не в останню чергу — через ту ж російську агресію проти України) голоду у низці держав... А “дрібніших”, локальних і галузевих проблем — то й зовсім не перелічити. Тож ціни на різні товари змінюватимуться по-різному. Приміром, в цукровому сегменті ціновий маховик, схоже, лише починає розкручуватися, а в овочевому — ось-ось можливе сезонне падіння. Але й воно, на жаль, не буде таким суттєвим і тривалим, як у попередні роки. Розберімось детальніше.

Гречка: від рекорду до рекорду

Цей продукт по-праву вважають не лише “царицею крупів”, а й безумовним ціновим мультирекордсменом на вітчизняному ринку. Цінову планку вона піднімала набагато частіше, ніж свого часу Сергій Бубка бив рекорди у стрибках із жердиною. Її внесок у продовольчу інфляцію традиційно значний. Пригадується, як нещодавно ми, затамувавши подих, чекали, чи перетне вартість гречки психологічну позначку у 40, потім — у 50 гривень, а зараз такі цифри на цінниках для споживачів були б, як-то кажуть, за щастя. Лише за останні пів року гречка подорожчала вдвічі, “із запасом” перетнувши межу у 100 гривень за кілограм. Причини: зменшення власного виробництва, неможливість імпорту і характерний для всіх тривожних часів ажіотажний попит.

За нормальних умов дисбаланс, що виникає на ринку, можна мінімізувати, збільшивши імпорт. Та тепер — халепа. Раніше крупу завозили переважно з росії, а також із Казахстану (хоча, це, здебільшого, теж російська гречка, яку казахстанці просто підсмажували та фасували). Те ж стосувалося й постачань з білорусі. Зі зрозумілих причин, віднедавна ці напрямки постачань стали для нас недоступними. Хоча, за даними торговельних мереж, з вересня минулого року до цьогорічного лютого в Україну встигли завезти приблизно 22 тисячі тонн імпортної продукції. Тобто, нестача на ринку, на перший погляд, незначна — приблизно 10 тисяч тонн у розрахунку на споживання до вересня, коли буде зібрано новий урожай.

От якраз на нього і сподівання. В останній декаді серпня в Україні розпочалися гречані жнива. Показник врожайності — непоганий, понад 13 центнерів із гектара. Площі під цією культурою, незважаючи на тимчасову окупацію ворогом частини українських територій, вдалося навіть розширити — до 120 тисяч гектарів. Не в останню чергу — саме через війну: подекуди селяни не змогли вчасно висіяти у ґрунт ранні весняні культури, десь були знищені озимі посіви. Тож чимало землі — особливо, на звільнених від ворога територіях — відвели під гречку, яку можна сіяти навіть у червні. Поки що відкритим залишається питання, чи скрізь її вдасться зібрати.

Та навіть із урахуванням цих ризиків в Україні, за прогнозами фахівців, зберуть 90-95 тисяч тонн гречки. На увесь сезон, до вересня наступного року, цього може й не вистачити. Але на короткому кроці урядовці й експерти в один голос прогнозують її осіннє здешевлення. Приміром, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький вважає, що нові, нижчі, ціни на гречку ми побачимо вже в жовтні-листопаді. Дочекатися жовтня радить споживачам і директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. За його словами, тоді крупа подешевшає приблизно на 20%. “Зараз масові жнива гречки починаються. У вересні вони пройдуть і ми передбачаємо, що в жовтні буде різке здешевлення гречки. На 20%”, — переконаний Громовий.

Деякі експерти прогнозують, що ціна може знизитися навіть до 60-70 гривень за кілограм.

Й кілька слів про цукор. В серпні його вартість порівняно з липнем зросла більш ніж на 2 гривні – з 30,42 до 32,76 гривень за кілограм. Детальніше про причини та “цукрові перспективи” країни — в аналітичному огляді Укрінформу.

Неприємні новини для м’ясоїдів

М’ясна продукція в Україні перманентно дорожчає. Багато родин вже давно в повсякденному раціоні віддають перевагу дешевшій курятині, купуючи свинину і яловичину лише “на свято”. Або в межах акцій. Та маємо розуміти: більшість акційних пропозицій у торговельних мережах пов’язана з розпродажем м’яса глибокої заморозки, а не свіжого охолодженого товару.

Директор ТОВ “Ланагропрод” Олексій Соболєв в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer спрогнозував осіннє подорожчання свинини. “М’ясокомбінатам дуже важко знайти свинину, а замовлень на м’ясо багато. Тож свинарі будуть із прибутком”, – пояснив він. Підвищення ж внутрішнього попиту, за словами Соболєва, пов’язане, передовсім, зі скороченням легального імпорту та припиненням завезення м’ясної контрабанди із Польщі через посилення контролю на кордоні.

Також чимало великих українських свинокомплексів розташовані на тимчасово захоплених ворогом територіях, а постачання з підприємств прифронтових районів Дніпропетровської і Харківської областей обмежені через постійні загрози обстрілів.

“Тож на ринку є певний дефіцит свинини, відповідно є й дефіцит поросят. І поросята зросли в ціні. Тому не думаю, що хтось наважиться “з нуля” почати відгодівельний бізнес. А чи буде галузь розвиватися… Будуватися, мабуть, небагато хто ризикне – навіть у центральній Україні, хіба що на заході”, - вважає господарник.

Отже, робимо висновок, що про достатнє насичення ринку вітчизняною продукцією навіть у середньостроковій перспективі не йдеться. Як і у випадку із гречкою, надія — на експорт.

Тим часом дорожчає й інша тваринницька продукція. Скажімо, в середньому на 4-5 гривень за десяток зросла вартість яєць. Залежно від бренду, їх продають нині по 33-35 гривень, а “елітні” — по 36-45.

У другій половині серпня дещо зросли закупівельні ціни на молоко — в середньому на 10 копійок. Проте завдяки такому ціновому зростанню селяни не можуть компенсувати навіть втрат від інфляції. Зате переробники, посередники і продавці змінюють цінники у бік збільшення ледь не щодня. Причому, одразу на кілька гривень. Можете порівняти самі: середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку — 10,73 грн/кг без урахування ПДВ, вищого і першого ґатунку — 10,18 грн/кг. Тоді як у супермаркетах нині рідко зустрінеш молоко, що коштує менше 30 гривень за 850-870-грамову пляшку.

На одному з найбільших в Україні гуртових ринків — львівському “Шуварі” - середні ціни у п‘ятницю становили: свиняча вирізка — 175 гривень за кілограм, лопатка — 135, ошийок — 162,5, сало — 105 гривень за кілограм, куряче філе — 126, стегно — 92, крило — 71, гомілка — 66 гривень, філе індика — 187,5, стегно — 146, крило — 82,5, яловичина (вирізка) — 330, лопатка — 180, шия — 170 гривень за кілограм.

Неоднозначні новини з садів і овочевого лану

Після зростання цін на овочі та фрукти у липні й серпні, у вересні на українців, ймовірно, чекає здешевлення. Так вважає голова Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко. При цьому дефіциту такої продукції, за його словами, не виникатиме. А ось цінова ситуація буде неоднозначною. Річ у тім, що більшість фермерських господарств не закладатимуть овочі та фрукти на зберігання. “Оскільки ніхто сьогодні, по-перше, не може сказати, якою буде ціна, скільки коштуватимуть енергоносії для бізнесу. По-друге, ніхто не знає, чи прилетить ракета. І тому всі намагатимуться не зберігати, а продати. Тому у вересні можливе зниження цін”, – пояснив Дорошенко.

Проте, починаючи з жовтня та в наступні місяці, ціни знову зростатимуть. Тож порада — максимально скористатися вересневим здешевленням, у тому числі й для домашніх запасів, зокрема, консервування на зиму - якщо хто не встиг запастися соліннями, маринадами і салатами влітку.

Під кінець літа — на початку осені в Україні продовжують дешевшати, в тім числі, і овочі “борщового набору”. Але маємо змиритися з реальністю: загальний рівень цін на них набагато вищий, ніж торік. Знову неприємно дивує споживачів цибуля. Причини, за словами експертів, — високий попит та збільшення купівельної активності при значному зниженні врожайності. Через агресивні грибкові захворювання масово загинули посіви цибулі в багатьох господарствах південних і центральних регіонів країни. До того ж, частина орієнтованих на вирощування цієї культури господарств нині під тимчасовою окупацією.

Як наслідок, фермери пропонують торговельним мережам цибулю по 20-25 грн/кг. Це в середньому учетверо дорожче, ніж наприкінці серпня минулого року. Небезпека ще й у тому, що гуртові компанії, які зазвичай закладають цибулю на зберігання, не поспішають укладати угоди з аграріями, очікуючи на нижчі ціни. Виробники ж неохоче ідуть на поступки і притримують товар. Там, де мають необхідні потужності, закладають вирощене на зберігання у власних сховищах (особливо — у відносно безпечних регіонах країни).

Поміж овочів, які найближчим часом можуть подешевшати, - білоголова капуста. Рівень пропозиції її від господарств доволі високий, а якість через несприятливі погодні умови цього року підвела, тож, доки товар остаточно не зіпсувався, його прагнуть розпродати. Торговельні мережі також не поспішають закуповувати капусту великими партіями й ризикувати зберігати їх у себе, віддаючи перевагу дрібному опту для продажу “із коліс”. З нарощуванням темпів збирання вирощеної продукції її пропозиція на ринку збільшується, ціновий тренд на зниження посилюється. Це добра для споживачів новина. Погана — те, що капуста усе ще залишається у 2-2,5 рази дорожчою, ніж на початку вересня торік.

Набагато більше, аніж минулого року, коштують нині і огірки. Причому, останніми тижнями їхня вартість стрімко зростає. Аналітики проєкту EastFruit, пояснюють подорожчання кількома факторами. Передовсім, відпускні ціни ростуть через скорочення пропозиції огірка на ринку. Тоді як попит на нього доволі високий — і з боку населення, і з боку переробників. Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, тепличні огірки великим оптом вже надходять у продаж по 18-30 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж у середині серпня.

Неабияк ростуть у ціні і якісні тепличні томати. Бо через спеку, а також хвороби рослин у більшості регіонів період дозрівання ґрунтових помідорів (від першого до останнього “взятку”) значно скоротився, багато господинь вже повикидали з городів кущі, які, бувало, стояли і до середини жовтня. В самих же теплицях томати також постраждали — від сонячних опіків. Тож якісної продукції небагато. Відповідно, її відпускні ціни ростуть — в середньому до 30 гривень за кілограм, десь на 20% дорожче, ніж в перші дні торішньої осені. Додаймо до цього транспортні витрати й націнки торговельних мереж — і отримаємо результат: тепличні томати у магазинах найближчим часом навряд чи коштуватимуть менше 40–45 гривень.

Зауважимо, що така ситуація характерна не лише для нашої країни. Рекордна посуха в Європі призвела до дефіциту на тамтешньому ринку місцевих овочів з відкритого ґрунту. Білокачанна капуста там коштує 0,55-0,6 євро (22-24 гривні) — удвічі дорожче, ніж зазвичай.

За прогнозами фахівців, європейські фермери зберуть і набагато менше, ніж торік, картоплі. В країнах, які є її найбільшими виробниками — Німеччині, Франції, Нідерландах та Бельгії — взагалі говорять про мінімальний вал за всю історію спостережень. Приміром, цьогорічна врожайність бульби у Франції щонайменше на 20% нижча за середній показник двох останніх десятиліть.

На відміну від Європи, яка через неврожай, схоже, матиме проблеми з картоплею, в більшості областей України бульба вродила на славу. Цим активно користуються перекупники. Приміром, у селах на Чернігівщині якісний товар закуповують у населення щонайбільше по 4 гривні за кілограм. А деякі ділки натякають, що з активізацією збирання врожаю можуть знизити ціни до 2,5 гривень. При цьому самі посередники зізнаються: продають цю картоплю дрібним гуртом в Одесі по 15-20 гривень. Населення намагається притримати вирощене, очікуючи на кращу ціну. Але початок масового збирання бульби у фермерських господарствах і агрохолдингах може навпаки каталізувати цінове зниження.

З іншого боку, потенційний дефіцит картоплі в Європі та певна лібералізація вимог до вирощеної в Україні продукції відкривають перед великими виробниками непогані експортні перспективи. Якщо вдаватиметься успішно вирішувати логістичні питання. Відповідно, і внутрішні ціни можуть зрости. Але, як прогнозують аналітики, не вище 7-8 гривень за кілограм в дрібному гурті.

Звичного для перших місяців осені суттєвого здешевлення садовини, зокрема яблук, цього року може й не бути. Господарники пояснюють це тим, що собівартість їх вирощування збільшилася на 30% - через подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, пестицидів, проблеми з логістикою (плату за транспортування фруктів у межах країни перевізники підвищили в декілька разів).

До того ж, яблука цьогоріч вродили не скрізь. Приміром, на Буковині, де багато яблуневих садів, сорокаградусна спека випалила сади, плоди не набрали товарної ваги. Тож замість того, щоб заробити на їх продажу та на експорті принаймні по 6-8 гривень за кілограм, виробники змушені здавати врожай для переробки на сік — менш ніж по 2 гривні. Там же, де завдяки поливу вдалося виростити хоча б якісь товарні партії, їх не поспішатимуть виставляти на продаж — закладатимуть на зберігання до весни, розраховуючи компенсувати бодай частину збитків завдяки прогнозованій високій вартості після зими, коли у яблук ще буде небагато вітамінних “альтернатив”.

На ринку “Шувар” у п’ятницю кілограм яблук “Айдаред” в середньому коштував 9 гривень, “Чемпіон” - 12, “Фуджі” - 13. Доволі дешеві сливи — 12,5. Вітчизняний персик 52,5, імпортний — 55. Груша — 25 (вітчизняна), 55 — імпортна. Лохина — 105 гривень за кілограм, виноград — 45-55.

Овочева група: білоголова капуста — 11, столовий буряк — 9, морква — 16,5, цибуля — 24, картопля — 5,5, огірок — 21,5, томат — 22-26, солодкий перець — 45-60 (залежно від виду), часник — 85-92,5 гривень за кілограм.

За багатьма позиціями ціни справді “кусаються”. Утім, осінь є осінь. І коли ж, як не зараз, активно купувати фрукти та овочі. Тим паче, що нижчих цін на них найближчим часом ми, схоже, не побачимо.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні