Чому на кордоні з Польщею десяти кілометрові черги: водії стоять тижнями

1
Чому на кордоні з Польщею десяти кілометрові черги: водії стоять тижнями
ЛЬВІВ ‒ Українські перевізники простоюють у черзі 7-10 днів, щоб перевезти вантаж у європейські країни через українсько-польський кордон. Така ситуація спостерігається вже не перший місяць. Чим це викликано? Чому далекобійникам доводиться більше тижня жити в машині? Які шляхи подолання проблеми? Пише Радіо Свобода.

У Львівській області черга з вантажних автомобілів сягає від 10 до 35 км.
У Волинській області до пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» у черзі, яка розтягнулась на понад 50 км, більше 2500 фур.
Другий день на польському боці страйкують перевізники Польщі.
Черги вантажних автомобілів є на в’їзд вантажного транспорту з Польщі в Україну, але значно менші.
У Новояворівську, а це за майже 35 км до пункту пропуску «Краковець-Корчова», уже стоять фури. Така ж ситуація тут була і місяць тому.

Водій зі Львова Максим працює перевізником із 2010 року. Він розповідає, що черги вантажного транспорту були на в’їзд в Україну чи виїзд з України завжди, але стояти доводилось один-три дні.

«Таких великих черг, як є зараз, у час війни, я не пригадую. Вже стою 10 днів, а я ще навіть не заїхав у термінал. Ще там буду день, а може півтори. Поки розвантажусь у Польщі, розмитнюсь, завантажусь, а ще є режим роботи, коли ти мусиш відпочивати 45 годин.

Назад повертаєшся в Україну і там теж черги, хоч не такі. Фактично, одна поїздка виходить у місяць. Стоїш на узбіччі, в полі, немає ніяких умов. Все беру зі собою: і газ, і ліхтарик, і воду, і їжу. Тут місцеві люди возять воду і можна замовити їжу», ‒ розповідає Максим.

Транспорт, який перевозить небезпечний вантаж або той, що швидко псується, проїжджає окремою чергою. Для прикладу, майже добу стояла фура, яка везла в Європу коней. Хоч машину пропустили пріоритетною чергою, але після проходження митного контролю на українській стороні, водій більше 5 годин чекав, щоб його пропустили на польський пункт «Корчова».

«Ось я заїхав о восьмій годині, пройшовши весь контроль на українській стороні. А зараз ‒ перша дня. Як зупинився ‒ все. Польська сторона не бере машин. Тупо стоїш і дивишся, що ось-ось може почнуть пропускати. Але ні. Поки в Польщу заїдеш, пройдеш контроль, робочий час закінчиться», ‒ говорить водій Євген.

Проблема з перевезенням триває місяцями
З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України експорт та імпорт товарів Україна здійснює автомобільними і залізничними шляхами, оскільки не функціонують авіаперевезення, заблоковані морські шляхи. Відтак зріс перелік товарів, які фурами експортує Україна і які підлягають ветеринарному і санітарному контролю. Це сповільнює процес пропуску машин, до того ж зросла і чисельність самого вантажного транспорту.

«Протягом останнього місяця стоїть до тисячі вантажівок у черзі, які мають намір виїхати у Польщу. Сьогодні ‒ близько 650.

Ми здійснюємо оформлення близько 300-350 вантажних автомобілів за добу у напрямку виїзду з України. На оформлення прикордонною і митною службами порожнього автомобіля йде до 10 хвилин.

Вантажно-транспортні засоби, що переміщують вантажі, які підлягають додатковому виду контролю, а це фітосанітарному, санітарному, ветеринарному, то такий транспортний засіб оформляється довше», ‒ пояснює Сергій Веретільник, начальник відділення інспекторів прикордонної служби «Краковець».

З 1 вересня змінений рух вантажного транспорту на пунктах пропуску з українського боку на українсько-польському кордоні. Зокрема, «Ягодин» пропускає лише вантажні машини, у «Краковці» збільшили кількість смуг для фур. Але це, суттєво, не змінило ситуацію зі зменшення черг.

«Як були на польському пункті пропуску дві ваги, на яких мусять зважати кожну машину, так вони є. Один стаціонарний великий рентген був на польській стороні, так і залишився один. Він працює на повну потужність, на межі можливого. Треба доставляти і ваги, і рентген апарат. Треба комплексно перебудовувати інфраструктуру», ‒ наголосив фахівець з логістичних питань Ростислав Базилевич.

Українські митники і прикордонники на пункті пропуску «Краковець» наголошують, що можуть пропускати з України більшу кількість машин.

«Українська сторона може забезпечити на митному постовому пункті «Краковець-Корчова» пропуск 350 машин за 12 годин, за добу ‒ це 700. Відповідно, зменшилась би черга. Польській стороні відома наша ситуація, яка є з чергами», ‒ говорить Віталій Богдан, головний державний інспектор митного відділу у пункті пропуску «Краковець».

Перевізники втрачають гроші
Щодня українські перевізники через черги вантажного транспорту, тобто простій машин, не отримують прибуток, в середньому ці непрямі видатки становлять близько 400 євро з однієї вантажівки. Тобто, таку суму може заробляти на перевезенні фура у день. Ростислав Базилевич розповів, що зросли витрати на пальне, добові для водія.

«Проблеми з перевезенням почались із початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України. До цього багато автомобілів їздили у Литву, Латвію, Естонію через пункти пропуску з Білоруссю, туди ж їхали машини з товаром на Росію.

Всі перевезення переключились на західний кордон. Транспортний потік зріс у п’ять разів, за моїми підрахунками. Пункти пропуску неспроможні пропустити таку кількість машин.

Мала пропускна спроможність: занадто мало працівників на польській стороні, там є проблеми з ветеринарами, які запустили цілодобову роботу, але їх мало, вони тихо страйкують, бо незадоволені зарплатою, тому повільно пропускають транспорт. Інфраструктура не відповідає потребам і збільшенню транспортного потоку», ‒ розповідає Ростислав Базилевич.

5 вересня польські перевізники у Польщі розпочали страйк перед пунктом пропуску «Дорогуськ-Ягодин» на українсько-польському кордоні. Вони перекрили трасу і обмежили рух транспорту. Щогодини пропускають по дві вантажівки: одну з товаром і одну порожню. Через що рух сповільнився і з українського боку черга фур сягає понад 50 км у бік Польщі.

Водії вимагають:

щоб був налагоджений польською стороною цілодобовий фітосанітарний і ветеринарний контроль,
щоб українська сторона пропускала поза чергою порожні фури.
«Кроки, які може вчинити влада для покращення ситуації з перевезеннями, є короткострокові і довгострокові. Можна, окрім «Ягодина» інші пункти зробити пропускними лише для вантажного транспорту. Також щоб полегшити життя водіям, потрібно якнайшвидше створити спеціальні стоянки, місця для очікування. Важливо вирішувати питання з відкриттям нових пунктів пропуску на західному кордоні», ‒ говорить Левко Прокіпчук, експерт з питань митного законодавства.

До кінця року, як повідомили Радіо Свобода у Львівській Військовій адміністрації, перед пунктами пропуску «Шегині», «Рава-Руська» і «Краковець» почнуть працювати стоянки для вантажного транспорту і запровадять електронну чергу.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а повістки їм виписують?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні