--> В Україні від служби звільняють мобілізованих чоловіків | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні від служби звільняють мобілізованих чоловіків

1
В Україні від служби звільняють мобілізованих чоловіків
В Україні вже сформулювалася судова практика, коли осіб, яких було призвано на службу попри на їх право на звільнення від мобілізації, виключають з особового складу військових формувань, пише НВ.

Мова йде про багатодітних батьків, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей віком до 18-ти років. Про це повідомив учасник волонтерського руху Адвокати ЗСУ адвокат Роман Лихачов.

Станом на 5 вересня в Україні було відомо про чотири відповідні випадки.

Лихачов розповів що, у серпні 2022 року Вінницький окружний адміністративний суд по справі 120/5466/22 визнав протиправним та скасував пункт наказу військового комісара про зарахування на посаду стрільця та зобов`язав виключити солдата зі списків особового складу.

У ТЦК (екс-військкомат) повідомили, що на момент мобілізації цієї особи, він не надав відповідної інформації, що підтверджувала б його право на звільнення від призову.

«Разом з тим, одна з дитин не є рідною дитиною чоловіка, а тому твердження позивача щодо наявності в нього права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації згідно абзацу 4 частини 1 статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію є безпідставним», — повідомили в установі.

У відповідь суд постановив, що Статтею 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Тобто позивач, відповідно до наведеної статті 23, підлягав призову на військову службу під час мобілізації тільки за його згодою і тільки за місцем проживання.

Відповідно до аналізу абзацу 4 частини 1 статті 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію визначальним фактом є саме утримання трьох і більше дітей, а не наявності біологічного зв’язку. «Дана норма є вичерпною та не може тлумачитись по іншому», — йдеться у поясненні правозахисника.

У підсумку рішенням суду Наказ військового комісара про зарахування на посаду стрільця особи, що є опікуном трьох дітей віком до 18 років, було визнано протиправним та скасовано. Чоловіка було звільнено від військової служби.

Згодом Вінницький окружний адміністративний суд прийняв аналогічне рішення по справі 120/4611/22 про визнання протиправними дії щодо призову чоловіка на військову службу під час мобілізації та зобов`язав командира військової частини прийняти рішення про звільнення чоловіка з військової служби. Подібні рішення винесли Закарпатський та Рівненський окружні адміністративні суди.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Immune mediated polyarthritis may be idiopathic meaning no underlying cause is identified or be secondary to an infectious disease, medication, or cancer buy zithromax online ireland These variations may affect a person s risk for alcoholism, though there are many other factors
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні