Україною масово ширяться фальшиві банкноти: як перевірити свій гаманець

0
Україною масово ширяться фальшиві банкноти: як перевірити свій гаманець
Найчастіше шахраї підробляють купюри номіналом 500 та 200 гривень

Національний банк заявив про зменшення кількості фальшивих банкнот в Україні на фоні війни, пише Радіо трек.

За січень-липень 2022 року з обігу було вилучено вчетверо менше підроблених банкнот гривні, ніж за аналогічний період минулого року. Проте, громадянам все одно потрібно бути дуже уважними та перевіряти гроші, які їм видають банкомати, а також на касах та в інших місцях.

Більшість фальшивих купюр, які вилучили у НБУ, імітували банкноти старого зразка (2006 року випуску) номіналом 500 гривень та 200 гривень (зразка 2007 року випуску).

Саме ці гроші найчастіше підробляють шахраї.

Оскільки зараз все більше громадян обирають безготівковий розрахунок, то ймовірність потрапляння фальшивих грошей до їхніх рук знижується. Банкноти великих номіналів завжди підробляють частіше.

Тому ймовірність, що вам дадуть у маршрутці підроблені 20 гривень нижче, ніж ви знімете у банкоматі підроблену 500-гривневу купюру.

Якщо ви знайшли у себе фальшиві купюри, можете сміливо йти в поліцію.

Якщо ж намагатися збути купюру, знаючи, що вона фальшива, за це передбачена кримінальна відповідальність – до 12 років позбавлення волі, звичайно, якщо той, хто прийматиме у вас гроші, встигне помітити, що вони фальшиві.

У НБУ розповіли, як можна швидко самому перевірити справжність гривні на прикладі 200-гривневої банкноти.
Спочатку виконайте перевірку на дотик.

Папір, з якого виготовлені банкноти, тактильно відрізняється від звичайного паперу, також має бути рельєфність зображення з лицьової сторони.

Якщо подивитися на 200 гривень проти світла, то стає видимим портрет Лесі Українки, а також графічний знак гривні. На захисній стрічці оригінальної купюри видно напис «200 ГРН», а також малий Герб України та підкреслене позначення номіналу «200».

При розгляді світло всі елементи цифрового позначення 200 повинні збігатися, доповнюючи один одного.






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні