Чому Казахстан активно підтримує Україну

0
Чому Казахстан активно підтримує Україну
Десятки тисяч жителів росії тікають від мобілізації в інші країни, зокрема до Казахстану. Однак казахи не надто привітно зустрічають росіян-втікачів, пише 24 канал.

У війні росії проти України жителі Казахстану стали на бік українців. Про це розповів головний консультант національного Інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Чому казахи підтримують Україну
Як розповів Ус, під час недавнього відрядження до Анкари йому довелося поспілкуватися з представниками наукових та аналітичних кіл Туреччини.

«У Туреччині були здивовані позицією Казахстану. Там думали, що оскільки Казахстан входить до ОДКБ, значить, казахи підтримують росію. Однак населення Казахстану підтримує не росію, а Україну», – сказав аналітик.

За його словами, така позиція казахів пов'язана з загрозою, яку становить росія для їхньої країни.

«Цілком можливо, що після України росія захоче відібрати північну частину Казахстану. В країні це чудово розуміють. Росія дуже багато про це говорить», – зазначив Ус.

Чим росіяни-втікачі загрожують Казахстану
Як зазначив аналітик, втікачі від мобілізації, які масово виїжджають з росії до Казахстану, можуть становити загрозу для безпеки цієї країни.

«Громадяни росії, які тікали до Казахстану в лютому – березні, не підтримували дії своєї країни, тобто політично вони проти росії. Ті, хто тікає зараз, в принципі підтримують політику кремля. Це великий ризик», – наголосив Ус.

Він додав, що головне завдання для системи безпеки Казахстану – не допустити політичних заяв від громадян росії, які тікають від мобілізації.

Неприємні сигнали для росії
За словами аналітика, ситуація розгортається неприємним для путіна чином ще й тому, що Казахстан належить до сфери впливу Китаю. Як зазначив Ус, нещодавно від Пекіна пролунали 2 важливі заяви.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї під час зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою підтвердив повагу Китаєм суверенітету і територіальної цілісності України.

Головний консультант національного Інституту стратегічних досліджень вважає, що це тривожні звістки для москви.

«Це дуже неприємні для росії сигнали. Адже до початку війни в Україні у росії заявляли, що їхніми союзниками є Китай та Індія. А зараз Індія вже проти москви. Китай ще поки залишається з росією. Але все більше натяків на те, що скоро китайці не захочуть бути в одному човні з росіянами», – наголосив Ус.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні