У планету врізались два величезні метеорити: ФОТО

1
У планету врізались два величезні метеорити: ФОТО
Відразу два космічні апарати, один на поверхні, а інший на орбіті Марса, стали свідками катастрофічної події.

Посадковий апарат InSight і орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter зафіксували на Марсі падіння найбільших метеоритів, внаслідок чого на поверхні утворилися величезні кратери діаметром майже 150 метрів, пише The Guardian.

Вчені з NASA представили новий звіт про роботу двох космічних апаратів на Марсі, в якому йдеться про те, що за весь час спостережень на Червоній планеті вони змогли зафіксувати падіння найбільших метеоритів.

Апарат InSight зміг зафіксувати величезні сейсмічні хвилі, які промайнули на тисячі кілометрів від місця падіння метеоритів, а Mars Reconnaissance Orbiter зробив знімки ударних кратерів з орбіти.

Атмосфера Марса дуже тонка, вона не така, як на Землі, де будь-який метеорит в основному при входженні в атмосферу згоряє в ній. На Марсі такі космічні камені, які є уламками астероїдів, можуть без проблем досягти поверхні.

За словами вчених, два метеорити були розміром від 5 до 12 метрів, але в результаті падіння обидва залишили на Марсі кратери діаметром майже 150 метрів. Глибина цих кратерів оцінюється приблизно 20 метрів. Падіння метеоритів відбулося приблизно на відстані 3,5 тисяч км від місцезнаходження апарату InSight.

За словами вчених, знімки з орбіти показують, що внаслідок удару поряд із кратерами було розкидано уламки гірської породи на відстані до 40 км. До речі, внаслідок однієї з ударних подій навколо кратера утворилися великі крижані брили, тобто каміння з водяного льоду.



Ці дані ще раз підтверджують, що майбутні підкорювачі Марса зможуть скористатися цим льодом для виконання дослідницьких місій.

Також сейсмічні дані від двох зіткнень метеоритів з поверхнею Марса вказують на те, що в цьому віддаленому регіоні від апарату InSight є більш щільна марсіанська кора.

Посадковий апарат InSight можливо надіслав свої останні дані на Землю. Через сильні пилові бурі на Марсі його сонячні панелі перестали генерувати достатньо енергії, що зрештою призвело до зниження працездатності апарату.

Але за 4 роки своїх досліджень він зміг зафіксувати на Марсі понад 1300 марсотрусів. За словами Брюса Бенердта з Лабораторії реактивного руху NASA, жити цьому апарату на Марсі залишилося недовго — від одного до двох місяців.

"Це буде жахливо, коли ми втратимо зв'язок з InSight. Але він надіслав так багато наукових даних, що їх доведеться вивчати ще кілька років", — каже Бенердт.

За словами вчених, ще багато доведеться дізнатися про внутрішню структуру Марса і про його сейсмічну активність, адже планета зберігає ще дуже багато загадок.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а можна тут у вас на сайті сісти посрати таке тихе місце
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні