Як отримати дозвіл на зброю в Україні під час війни

0
Як отримати дозвіл на зброю в Україні під час війни
Відносини, що пов’язані з придбанням та використанням зброї в Україні врегульовані Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженою Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.08.1998 року № 622.

Про розповідають спеціалісти БПД, пише «Я і Закон».

Пересічний громадянин у нашій країні має право на придбання лише мисливської, пневматичної та холодної зброї, а пістолети, травматичну та автоматичну зброю мають право придбати лише певні категорії громадян, підрозділи охорони, правоохоронні органи та інші спеціальні установи. Пневматична зброя, калібр якої не перевищує 4,5 мм, а швидкість кулі – 100 м/с, продається вільно та не потребує спеціального дозволу на придбання.

Право на придбання холодної та пневматичної зброї набувають громадяни, які досягли 18 річного віку, мисливської вогнепальної гладкоствольної зброї – громадяни, які досягли 21 року, мисливську вогнепальну нарізну зброю можна придбати лише після досягнення 25 років.

Не мають права на придбання зброї громадяни, у разі:

наявності в особи медичних протипоказань до виконання вказаних функціональних обов’язків та володіння зброєю;

наявності даних про систематичне (два чи більше разів) порушення такою особою громадського порядку, неусунення виявлених раніше порушень вимог цієї Інструкції щодо зберігання, перевезення, використання раніше придбаної зброї, пристроїв, зловживання спиртними напоями, вживання наркотичних речовин без призначення лікаря, інших одурманюючих засобів, вчинення домашнього насильства, що підтверджується документально;

наявності вмотивованої постанови державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

надходження від уповноваженого органу до уповноваженого підрозділу із контролю за обігом зброї центрального органу управління поліцією, уповноваженого підрозділу з контролю за обігом зброї та дозвільної системи головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях та м. Києві інформації про повідомлення такій особі про підозру або інформації про складення щодо такої особи повідомлення про підозру, що не вручене через невстановлення її місцезнаходження;

наявності в особи судимості за злочин, яка не погашена або не знята в установленому порядку.

Для отримання дозволу на придбання зброї спочатку необхідно пройти спеціальні курси з вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування та отримати відповідну довідку. Після проходження курсів потрібно звернутися до працівників дозвільної системи відповідного органу поліції та подати заповнену картку-заяву; медичну довідку; довідку про відсутність судимості; довідку про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування; платіжний документ про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; копії паспорта та картки платника податків; 4 фотокартки розміру 3х4 см.; договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власника зброї.

Після отримання дозволу на придбання зброї, термін його дії становить 3 місяці. Після придбання зброї, протягом 10 днів її необхідно зареєструвати у дозвільній системі, звернувшись до відповідного органу поліції, після чого власнику видається дозвіл на право носіння та зберігання зброї. Термін дії такого дозволу становить 3 роки, після чого його необхідно поновлювати.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні