Якими свічками краще запастися на випадок відключень світла

0
Якими свічками краще запастися на випадок відключень світла
Під час перебоїв з електропостачанням найнадійніший спосіб не залишитись у темряві ‒ придбати свічки.

Нині вибір надзвичайно широкий. До того ж, деякі можна зробити власноруч. Про те, чим відрізняються види свічок та як самостійно зробити таку, що горітиме довше за куплені, йдеться в публікації Центру стратегічних комунікацій.

Свічки з бджолиного воску

Воскові свічки ‒ найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Бджолиний віск майже не горить, він тільки плавиться. Тому майже не залишає кіптяви.

Іноді до складу маси додають трохи парафіну. Але в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Якщо ж на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній більш як 30% парафіну.

Через високу вартість воску коштують такі свічки дорожче за інші. Ціна нині стартує від 100 грн за набір тонких або "церковних" свічок. Час їхнього горіння залежить від розміру. Найменші з магазину горять до години.

Свічки з рослинного воску (стеаринові)

Стеарин виробляється з різних олій, зокрема, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.

Стеаринові свічки з пальмового воску ‒ тверді й нежирні. Горять вони практично без запаху. Однак пальмовий віск крихкий – такі свічки легко зламати.

Є свічки із соєвого свічкового воску. Вони матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з "молочним" запахом. Із кокосового воску свічки дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 год.). Однак їх рідко можна знайти у магазинах. Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях.

Ціни на свічки з рослинного воску починаються від 100 грн за виріб малого розміру. Час горіння залежить від величини, однак найменші горять до 45 хв.

Парафінові свічки

Парафін – це продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, та ті, в які додають ароматизатори.

Що більше в складі свічки погано очищеного парафіну, то більше від неї кіптяви. Буде також нерівномірне полум'я і чорний "наліт" під час горіння.

Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити перерви та провітрювати приміщення. Плюс парафінових свічок ‒ вони дешеві. Ціна свічки найменшого розміру стартує від 20 грн. Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за пів години.

Гелеві свічки

Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Такі свічки безпечніші, ніж ті, що зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.

Час горіння гелевої свічки – в середньому 4 год., але залежить від розміру. Середня ціна – 250 грн.

Як змайструвати свічку власноруч

Свічку можна змайструвати й в домашніх умовах. Для цього потрібно придбати воскові свічки. З однієї такої довжиною 30 см виходить шість свічок, кожна з яких горітиме 10–12 год.

Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 см. На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, доки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.

Потім у ємність налийте олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу. Свічка довготривалого горіння готова.

Можна виготовити свічку з картоплі. Для цього потрібна маленька тарілка зі скла чи глини, картоплина, імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка. Підготуйте також рафіновану без запаху олію.

У тарілку налийте 100 мл олії. Потім виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 см і зробіть посередині отвір для ґноту. І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією. Протягніть ґніт через картоплину, щоб зверху виступало пів сантиметра. Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт. 100 мл олії і 3–5 см ґноту горітимуть до 6 год.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні