Українці можуть отримати від 10 тисяч гривень

1
Українці можуть отримати від 10 тисяч гривень
Українці можуть отримувати польську пенсію, мінімальна сума якої становить 1338,44 злотих (10460 гривень) на місяць.

Про це повідомяє money.pl, передає Апостроф.

Станом на вереснь 2022 року 3276 громадян України отримали польські пенсії на загальну суму 3 млн злотих за місяць.

Щоб отримати пенсію у Польщі потрібно легально працювати в цій країні й сплачувати соціальні внески, а також мати достатній трудовий стаж. Такі умови діяли ще з 2012 року, коли уряди України й Польщі уклали угоду про соціальне забезпечення. Однак з початком повномасштабної війни угода застосовується по-новому.

Тепер українці, які постійно живуть у Польщі, мають право на мінімальну пенсію від ZUS (Управління соціального страхування в Польщі), якщо вони під час роботи там сплачували хоча б мінімальні соціальні внески й здобули достатню кількість трудового стажу (20 років для жінок, 25 років для чоловіків).

Зараз мінімальна польська пенсія становить 1338,44 злотих (10460 гривень), а з 2023 року буде вже 1588,44 злотих (12415 гривень).

Крім того, українці, які на законних основаних працювали в Польщі, а також в Україні, можуть отримувати пенсії за періоди роботи в обох країнах пропорційно: частину виплачуватиме ПФУ, іншу частину - ZUS. Варто зауважити, що коли сума обох пенсій буде меншою за мінімальну польську, то Польща доплачуватиме різницю до 1338,44 злотих.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вивчення мови https://imclasses.com/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні