Українці створили власний високотехнологічний бойовий дрон: залітає за спини окупантів

0
Українці створили власний високотехнологічний бойовий дрон: залітає за спини окупантів
Від початку повномасштабного вторгнення з боку росії ЗСУ отримали вже багато техніки та озброєння від союзників, проте народний оборонпром також працює. Запорізькі фахівці презентували новий розвідувальний безпілотник «Домаха».

Домаха – це старовинна козацька шабля з дамаської сталі, тому не дивно, що саме так інженери назвали новий дрон. Робота над ним розпочалася ще у 2014 році. До проєкту створення ротно-тактичного комплексу долучилися радіотехніки, програмісти та фахівці з авіамоделювання.

«Домаха» складається одразу з двох дронів, тобто якщо один з них знешкодити, інший працюватиме далі. Загальна маса комплексу не перевищує п’яти кілограмів, а підготувати його до зльоту можна всього за двадцять хвилин. Завдяки комплектації акумуляторами «Домаха» практично нечутний. Це важлива характеристика для розвідувального дрона. Розробники також вважають, що в перспективі його можна буде перетворити на ударний безпілотник.

Заряду акумуляторів вистачає на 2–2,5 години льоту. Дрон підіймається на висоту до 3 км та може працювати у ворожому тилу на відстані до 50 км. Завдяки компактним розмірам помітити його практично неможливо.

Безпілотник «Домаха» може вести розвідку, тобто оглядати позиції ворога, а також коригувати артилерійський вогонь. Установки, що є на озброєнні української армії вражають цілі на відстані до 40 км. Дрон може фіксувати момент прильоту першого снаряда для того, аби артилеристи більш точно наводили решту.

На відміну від більшості розвідувальних коптерів «Домаха» функціональніший. На нього не так сильно впливає вітер, також він може літати під дощем. Ще одна важлива перевага – ворогові складно приглушити канали радіозв’язку, оскільки цей дрон не цифровий. Привести його «додому» можна також у ручному режимі.

Зараз цей «птах» проходить сертифікацію і вже на початку наступного року зможе працювати на позиціях. Хоча розробка «Домахи» тривала не один рік, зібрати такий дрон можна за 2–3 тижні.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні