--> Різдво в Україні можна святкувати двічі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Різдво в Україні можна святкувати двічі

0
Різдво в Україні можна святкувати двічі
Цього року Православна церква України офіційно дозволила парафіям обирати, коли святкувати Різдво.

Як передає кореспондент УНІАН, про це священник ПЦУ, ректор Православного університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко повідомив на брифінгу.

«Дійсно, цього року ПЦУ офіційно, рішенням синоду, дозволила парафіям обирати, коли звершувати різдвяне богослужіння - або 25 грудня, або 7 січня. Ми в Софії Київській порадилися і вирішили, що ми будемо святкувати Різдво і 25 грудня для частини парафіян, і 7 січня», - наголосив він. При цьому він додав, що сам пропонує - святки від 25 грудня до 7 січня.

Коваленко зазначив, що Різдво - це велике свято, яке є багатоденне як і Великдень, тому було б доречно розпочинати ці святкові різдвяні дні з 25 і нехай вони тривають до 7 січня. «Думаю, що нам – українцям принаймні цьогоріч варто святкувати Різдво з 25 по 7, і Новий рік від Різдва Христового якраз буде між цими двома датами», - додав він.

Коваленко наголосив, що на сьогоднішній день церква не приймала рішення щодо зміни календаря, але «ми маємо розуміти, що більшість православного світу якраз святкує Різдво 25 грудня і живе за Новоюліанським календарем». При цьому він додав, що українська церква до сьогодні живе за Юліанським календарем і також святкує 25 грудня, але це за старим стилем, а за новим стилем - це 7 січня. Тому, вважає Коваленко, необхідно починати обговорення про те, щоб українська церква так само прийняла рішення щодо переходу на Новоюліанський календар.

«Було б добре, якби це рішення приймалося не окремо однією церквою, а всією релігійною спільнотою – чи всіма православними, чи православними і греко-католиками, чи християнами в рамках Всеукраїнської ради церков», - наголосив він.

Коваленко зазначив, що в цьому році святкування будуть показові, і потрібно подивитися на ситуацію, а потім було б добре ці питання обговорити. За словами Коваленка, необхідно враховувати, що в церквах люди більш консервативні і вони більше тяжіють до того, щоб залишатися в старій традиції, а суспільство сьогодні більш прогресивне, і тому можливі варіанти. Він додав, що це треба враховувати, і тому має бути нинішній варіант - дозволити святкувати Різдво 25 грудня і 7 січня як певний перехідний період.

Коваленко повідомив, що постійно зростає кількість українців, які б бажали, щоб «ми були ближчі до християнського світу, ніж до імперської росії». За його словами, необхідне обговорення, потужна інформаційна кампанія. «Потрібно вирішувати так, щоб була консолідація суспільства», - сказав він.

Коваленко зазначив, що вже вчора по дописах у соціальних мережах було багато тих, хто дарував дітям подарунки і вітав одне одного зі днем Святого Миколая. Тобто 6 грудня, а не 19 грудня, як раніше.

«Дійсно міська спільнота більш налаштована на зміну календаря. А сільські парафії більш традиційні», - сказав Коваленко. У цьому зв'язку він повідомив, що одна з парафій неподалік Києва, де проводили зібрання парафіяни, вирішила, що вони звершуватимуть Різдвяне богослужіння 7 січня.

При цьому Коваленко зазначив, що на сьогоднішній день всередині парафії є різні думки щодо дати святкування Різдва, тому зараз доцільно святкувати Різдво в ці дві дати, поки не буде консолідованого рішення всієї церкви і суспільства.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні