Коли вже нормалізуються ціни на яйця

0
Коли вже нормалізуються ціни на яйця
У 2022 році яйця в Україні встановили рекорд з подорожчання – вартість десятка перевищила 70 грн. Цьому сприяли різні чинники. Стало відомо, що буде з цінами на продукт найближчим часом.

Голова філії "Броварська" ННПК "Інтербізнес" Володимир Пономаренко зазначив, що останніми роками виробники курячих яєць працювали на межі рентабельності – з мінімальною маржинальністю. З початком повномасштабної війни ситуація погіршилась. Очікується, що за нормалізації роботи енергетичної системи та припинення регулярних відключень електроенергії фермери нарощуватимуть виробничі потужності.

Світовий ринок курячого яйця також відреагував на події України. Пономаренко вважає, що роль нашої країни на світовому аграрному ринку недооцінили. Багато країн недоотримали більшість доступних зернових культур, тому яйця там також подорожчали.

Нині продукт мало експортується через блокування морських портів, якими йшли основні поставки. Транспортувати яйця наземним транспортом дорого та невигідно. Пономаренко зазначив, що після завершення війни рослинницькі компанії матимуть можливість перевозити зерно морем. На внутрішньому ринку вартість комбікормів для птахів також зросте.

Експерт назвав обґрунтовану ціну на продукт.

"Поки що ситуація на ринку така, що ціна курячого яйця в Україні має стабілізуватися і зупинитися на рівні 45-60 грн за десяток", - цитує фахівця журнал "Наше птахівництво".

За даними Мінфіну, станом на 9 грудня середня ціна на яйця ТМ "Квочка" складає 74,15 грн. Минулого місяця вони коштували 75,65 грн. За десяток яєць ТМ "Ясенсвіт" потрібно заплатити 74 грн, а в листопаді їхня вартість була нижчою – 75,98 грн.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні