Коли правильно святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня

0
Коли правильно святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня
Після повномасштабного вторгнення Росії більшість українців вважають за краще відзначати православні свята за григоріанським календарем, щоб було менше "зв'язків" з країною-агресором. У цьому випадку Різдво, як і в усьому світі, припадає на 25 грудня, однак є й ті, хто за "стару дату", пише Уніан.

Аргументи за святкування Різдва 25 грудня
Дата святкування Різдва для всіх християн – 25 грудня. Те, що у східному обряді його відзначають 7 січня, пов'язане зі старим юліанським календарем, який відрізняється від сучасного на 13 днів. Відзначати Різдво по-старому нелогічно, у житті всі давно користуються виключно сучасним календарем.

Виходить, що православні спочатку відзначають Новий рік, а потім Різдво, хоча насправді має бути навпаки. Святкування Різдва після Нового року применшує значення цього свята, робить його "другорядним" та менш очікуваним.

За 25 грудня виступає і митрополит Єпіфаній.

"Ми покликані проводити насамперед просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити", - вважає він.

Крім того, на думку тих, кому ближче святкуватиме Різдво 25 грудня, це віддаляє українців від радянських та російських традицій.

Якщо відзначатимуть у грудні, про Різдвяний пост закінчиться до Нового року і більше віруючих його дотримуватиметься, а зараз багато хто порушує його у новорічні свята.

Читайте також: Ставити новорічну ялинку потрібно у певні дні, щоб було благополуччя – основні поради

Аргументи за святкування Різдва 7 січня
Для багатьох Різдво 7 січня є сімейною традицією та пов'язане з приємними дитячими спогадами.

На думку митрополита Єпіфанія, різко та штучно перекладати різдвяні свята на 25 грудня, не можна, оскільки це викличе нерозуміння та конфлікти. Перехід має бути поступовим.

Ще один аргумент прихильників залишити все як є - інакше доведеться переносити дати багатьох церковних свят. Багатьом це не сподобається.

На думку деяких істориків та етнографів, традиція відзначати Різдво 7 січня не прийшла до нас із Москви, а була встановлена у Київській Русі і вже від нас перейшла на нинішні російські землі.

Крім того, в Біблії немає згадки про точну дату народження Христа, 25 грудня було обрано умовно і цю дату не можна вважати єдино правильною.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні