Якщо загадати бажання - воно збудеться: дозволи та заборони на 10 січня

0
Якщо загадати бажання - воно збудеться: дозволи та заборони на 10 січня
На початку IV століття, коли правління було в руках імператора Максиміана, він наказував руйнувати християнські храми і всіляко карати кожного, хто вірить в Господа.

Тоді в місті Нікомідії єпископом був святий Кирило - він поширював справжню віру, так що багато хто з його сановників сповідували християнство таємно, пише УНІАН.

Язичницька жриця Домна, яка жила в палаці імператора, прочитала Діяння Апостолів і зацікавилася цією вірою. Вона відвідала святого Кирила, і він хрестив її. Після цього Домна стала допомагати хворим і жебракам, а все своє майно віддавала нужденним. У палаці дізналися про це, довго мучили дівчину, а потім вигнали, коли вона прикинулася божевільною. Домна вирушила в монастир, звідки незабаром пішла, переодягнувшись в чоловіка, і жила в печерах. Імператор зі своїми воїнами шукав Домну і навіть осквернив обитель, де вона жила.

У свято Різдва Христового в церкві міста Нікомідії зібралося близько 20 000 християн. Імператор послав туди глашатая, який наказав віруючим принести жертву ідолам і загрожував смертю. Християни відмовилися, тоді церкву підпалили і всі люди, крім кількох, загинули.

Максиміан дізнався про те, що віруючі врятувалися, і продовжив гоніння. Незабаром він стратив всіх, кого зміг знайти, а Домна, яка повернулася в місто, плакала над згорілою церквою і допомагала діставати з води тіла християн. Імператор дізнався, що якийсь юнак сумує над загиблими, і стратив його.

Прикмети 10 січня
іній або снігопад - до хорошого врожаю хліба;
зіграти весілля 10 січня - до довгого і щасливого життя;
кішка весь день спить - чекати потепління;
заметіль 10 січня - літо буде дощовим і холодним.

Що сьогодні не можна робити
Згідно з народними повір'ями, в цей день не можна пришивати гудзики, інакше найближчим часом позбутися старих проблем не вдасться. Залишки їжі зі столу краще не викидати, а віддати тваринам. Як і в будь-яке інше церковне свято, сваритися 10 січня заборонено.

Що можна робити 10 січня
Слов'яни в цей день особливо шанували свій будинок і сім'ю, тому всю домашню роботу робили спільно. Повір'я свідчать, що необхідно в усі м'ясні страви, приготовані сьогодні, додавати чорну сіль, тоді сім'я буде дружною і щасливою.

Деякі люди 10 січня загадували бажання - вірили, що воно обов'язково збудеться. Процес можна прискорити, встромивши палицю з шматком тканини на кінці в найвищий пагорб поруч з будинком.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні