2-річна дитина отруїлася пігулками від тиску

0
2-річна дитина отруїлася пігулками від тиску
Напередодні Різдва до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру звернулись батьки дворічної Юліани. Вони забили на сполох, коли побачили, що дитина тримає у руках блістер з таблетками "Каптопрес", який батько випадково залишив на дивані. Кілька пігулок були подрібнені, а у ротику малечі виднілись сліди від ліків.

"Наша донечка з народження гіперактивна, усім цікавиться і усе куштує на смак. Тож ми намагаємось не залишати на видноті ліки чи побутову хімію. Але у той день у мого чоловіка піднявся тиск, він прийняв ліки і вийшов з кімнати, забувши покласти їх в аптечку. Коли я побачила подрібнені ліки у руках Юліанки, то одразу викликала швидку", – пригадує мама дівчинки.

Дитину з підозрою на отруєння гіпотензивними засобами ушпиталили у реанімаційне відділення ЗУСДМЦ.

"Ми стабілізували стан дівчинки, провели комплекс дезінтоксикаційних заходів, зокрема промили шлунок до чистих промивних вод, і розпочали інфузійну терапію. Маля почувалось добре, проявів гіпотензії не було, тож дитину у задовільному стані перевели у педіатричне відділення", – розповів дитячий анестезіолог Центру Павло Бодак.

У лікарні малеча пробула два дні. Медики кажуть, що родина вчасно звернулась за кваліфікованою допомогою, тож вдалось запобігти розвитку токсичності медикаменту і клінічним симптомам отруєння.

Педіатр-гастроентеролог ЗУСДМЦ Ірина Лошак розповідає, що головною небезпекою при отруєнні гіпотензивними засобами є різке падіння артеріального тиску та порушення гемодинаміки. Тому батькам слід бути дуже уважними і не залишати ці та інші медикаменти у доступних для дітей місцях.

"Наслідки від отруєння ліками можуть бути різними – від легких і до летальних. Залежить, який препарат спожила дитина і в якій кількості. Це також стосується і мийних засобів (прального порошку, рідкого мила, відбілювача, ацетону), засобів гігієни і антисептиків, таблеток від шкідників (тарганів, молі і комарів) тощо", – каже пані Ірина.

Щороку у ЗУСМДЦ, де діє токсикологічний центр, за допомогою при отруєннях у дітей ліками звертається близько 50 дітей різного віку. Лікар Ірина Лошак зауважує, що наприкінці року, у холодну пору, частішають випадки отруєння антипіретиками (парацетамолом), які використовують при лихоманці у дітей.

Тому батькам малюків медики нагадують, що ліки та інші небезпечні для дитячого здоров’я речі варто зберігати у недоступних місцях.

Якщо хтось у родині вживає "серцеві" ліки, гіпотензивні препарати, психотропні чи заспокійливі засоби, подбайте про те, щоб дитина не могла до них дістатись. А батьків підлітків закликають розмовляти з дітьми про небезпеку безвідповідального вживання ліків з реклами, наприклад, сумнівних засобів для схуднення чи заспокійливих. І також застерегти їх від участі у ризикованих челенджах у соцмережах, які передбачають вживання великої дози ліків.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні