Дитину назвали «Москаль»: скандал у Львівській школі

0
Дитину назвали «Москаль»: скандал у Львівській школі
За словами освітян, жодних конфліктів у класі не було, але хлопчику Арсену важко вдавалась українська мова, у класі його почали називати «москалем»

Школа №87 імені Ірини Калиць у Львові, у якій звільнили вчительку української мови за прохання до хлопчика-переселенця розмовляти у школі державною мовою, прокоментувала скандал на своїй фейсбук-сторінці.

«Хочемо спростувати і пояснити ситуацію, яка обурила багатьох шанувальників української мови. Наш навчальний заклад є закладом зі славною історією і традиціями. Ми шануємо і поширюємо українську мову. З початком війни ми були місцем, де знайшли прихисток сотні людей, які втратили домівки», – йдеться у повідомленні.

У дописі зазначається, з початком нового навчального року до школи прийшло навчатися багато дітей з окупованих територій, а також з міст, знищених ворогом.

Зокрема, до школи прибули на навчання двоє дітей з Харкова. Вони приїхали до Львова тільки з мамою, оскільки батько пішов захищати Україну. За словами освітян, жодних конфліктів у класі не було, але хлопчику Арсену важко вдавалась українська мова, у класі його почали називати «москалем».

«Єдина проблема – Арсенові важко давалася українська мова, оскільки виріс він у російськомовному середовищі. Проте він старався, як і його сестричка, яка мала значно кращі успіхи і швидше почала розмовляти українською. Коли в класі почали називати його «москалем», Арсеній не хотів відвідувати школу, мама прийшла до вчительки, щоб вирішити цю ситуацію. Оскільки почався урок, то вона звернулася до усіх учнів з проханням, щоб її сина не ображали, а навпаки допомогли адаптуватися в україномовному середовищі. На цьому ситуація була вирішена», – пишуть на сторінці школи.

На сторінці школи розповіли, що надалі дитина ходила до школи, а після закінчення першого семестру мама з дітьми повернулися до Харкова. Мама дітей навіть написала у вайбер-групі класу слова вдячності за добре ставлення до її сина.



Дитяча письменниця та громадська активістка написала, що у школі вчительку звільнили з приписом «забороною обіймати посади в майбутньому».

Як зазначила Ніцой, після звільнення вчительки в освітньому закладі учням дозволяють «говорити так, як зручно». Активістка переконана, що львів'яни повинні згуртуватися та звільнити всю комісію, яка звільнила завуча.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні