Яке сьогодні свято – 15 січня: Сильвестрів день, або Куряче свято

0
Яке сьогодні свято – 15 січня: Сильвестрів день, або Куряче свято
15 січня православна церква вшановує пам'ять римського єпископа Сильвестра I. Він з’явився на світ в Римі, батьки його були християнами. Під час гонінь на християн святий піддавався репресіям за те, що займався похованням вбитих мучеників. Існує легенда, що Сильвестр зміг звернути до християнства імператора Костянтина, який був язичником. Імператор проводив гоніння на християн і захворів на проказу. Тоді він попрямував до Сильвестраі попросив про зцілення: святитель хрестив Костянтина, після чого той одужав, пише 1plus1.ua.

Пам’ять Серафима Саровського церква вшановує двічі на рік: 15 січнята 1 серпня. Святий зціляв хворих не тільки словами, а й любов’ю, що виходить від нього. До кожного відвідувача він звертався: «радість моя». За життя Серафима поважали, а після смерті його шанування стало особливим. Очевидці неодноразово розповідали, що на його могилі відбуваються чудеса. У 1903 р. його зарахували до лику святих. Мощі Серафима Саровського знаходяться в Серафимо-Дівєєвському жіночому монастирі. Щорічно в дні пам’яті святого збираються тисячі паломників. Серафиму Саровському молилися про позбавлення від хвороб ніг.

У народі Сильвестров день вважався Курячим святом. На Русі існує повір’я, що 15 січня семирічний півень чорного кольору відкладає яйце в гної, а 4 червня з яйця з’являється на світ цар змій Василіск. У міфології Змій Василіск – це крилатий змій з пташиним дзьобом і «двома хоботами», який живе в неприступних горах. Місця, в які він починає літати, спустошуються, а вбити стрілою змія не можна, тільки спалити. У цей день селяни оберігали курники,а з метою захисту, обкурювали. У Селіверстов день заговорювали людей, які страждають лихоманками.

Прикмети
►Дрова з тріском горять – до сильного морозу.
►Сорока літає недалеко від житла і під стріху ховається – до хуртовини.
►Хмари, що з’явилися ввечері на небі – до зміни погоди.
►Півні рано заспівали – до відлиги.
►Кури рано лягають – до холоднечі.
►Домашня птиця в снігу копошиться – до потепління.
►Дивлячись на місяць 15 січня можна визначити погоду на найближчі дні: обидва роги місяця яскраві і гострі – до вітру, круті роги – до морозу, пологі – до негоди.

Що не можна робити сьогодні

У цей день намагалися не їсти м’ясні страви, особливо приготовані з м’яса птиці. Робили це для того, щоб щастя з дому не юркнуло.

Людині, народженій 15 січня, як талісман підходить агат.

У кого сьогодні День Ангела
Сьогодні, 15 січня, День Ангела святкують Закхей, Кузьма, Марко, Модест, Петро, Серафим, Сергій, Сильвестр, ФЕОГА, Феодотія, Феопент, Феопист, Юліанія (Юліанія, Юлія, Уляна).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні