В Україні очікується подорожчання хліба: від чого залежатимуть ціни

0
В Україні очікується подорожчання хліба: від чого залежатимуть ціни
У 2023 році прогнозується зростання вартості сільськогосподарської продукції.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Через зміну посівних площ очікується, що структура врожаю 2023 року буде суттєво відрізнятися від минулих показників.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що це буде вперше в історії України, коли посівні площі під олійними культурами будуть більшими, ніж під зерновими.

"За попередніми оцінками, посівні площі під зерновими культурами в 2023 році становитимуть 8,7 мільйона гектарів, що на 22% менше показника 2022 року. При цьому посівні площі під олійними прогнозуються на рівні 9,7 мільйона гектарів, що на 32% перевищує показник 2022 року", - зазначила Литвин у спілкуванні із "Апострофом".

Експерти також прогнозують зниження врожайності у 2023 році через те, що фермери змушені економити та вносити на 50-60% менше добрив. За оцінками фахівців, урожай з гектара зменшиться залежно від регіону і культури на 10-30% порівняно з середніми минулорічними показниками.

"В підсумку прогнозується, що загальний врожай зерна в 2023 році може скласти 34 мільйони тонн, що на 37% менше показника 2022 року. Олійних культур очікується 19,3 мільйони тонн - на 13% більше показника 2022 року", - продовжила Литвин.

Разом з тим, як запевняють експерти, зменшення врожаю ніяк не вплине на інтереси споживачів, оскільки аграрії в умовах війни вирощують набагато більше хліба, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Однако у 2023 році можливе зростання вартості сільськогосподарської продукції.

Кінцеву ціну фахівцям складно прогнозувати, оскільки вона залежить від декількох факторів. Зокрема, на вартість продукції впливатимуть логістичні проблеми.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні